Všichni jistě vědí, jak důležité jsou citrusy po celý rok, a zejména pak na podzim a v zimním období v boji proti nachlazení a chřipce, což je dáno zejména vysokým obsahem vitaminu C. Ten sice můžete tělu dodat také pomocí tablet nebo kapslí, ale přímá, přírodní forma je vždy nejlepší a nejúčinnější.
Tento lehce kyselý, zelený druh ovoce buď milujete, nebo nenávidíte. Skvěle osvěží v letních dnech a je úžasnou ingrediencí v čerstvých salátech. Kromě výborné a svěží chuti má kiwi také mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Znáte je? A pro koho je vhodné kiwi zařadit do jídelníčku? Kiwi je ovoce, které se patří k těm nejzdravějším druhům, a tak jej můžeme zařadit také do skupiny superpotravin, které mají velmi příznivé účinky na lidské zdraví.
Žluté ovoce tvaru bumerangu – to jsou banány. Dopřáváme si je jako rychlou svačinku do ruky, dají se z nich vykouzlit lahodné dezerty a někdo si je dá rád v mléčném koktejlu. Šikovné hospodyňky si z nich vyrobí i hnojivo pro pokojové rostliny. My se ale zaměříme na jejich účinnou pomoc při spalování tuků, což se může hodit právě teď, před létem.
Šípky dokonale posílí zdraví, ale někteří je plení jen kvůli výdělku. Na mnohé zájemce proto nezbývá
Šípky jsou často velmi podceňované. Kolem typických keřů možná mnohdy chodíme, ale neuvědomujeme si, jak mohou být prospěšné. Řada lidí zná populární šípkový čaj, ale už ne to, jak může lidskému organismu prospět. Přitom právě plody keřů, které dozrávají na podzim, jsou pro tělo doslova blahodárné. A pokud nasbíráte šípků víc, než zvládnete spotřebovat, můžete je prodat a docela slušně si přivydělat. Výrobci čajů vám za ně doslova utrhnou ruce!
Z důvodu koronavirové pandemie se v poslední době zapomíná na osvětu v oblasti prevence a léčby nemocí, které nejsou tak závažné, ale v důsledku dokážou nepěkně potrápit. Přitom někdy stačí jen obyčejné borůvky a může vám být zase lépe. Co je to za nesmysl, říkáte si? Jak by mohly borůvky vyléčit nemoc? Nemoc určitě nevyléčí, ale rozhodně pomohou v eliminaci napáchaných škod u běžných zdravotních problémů. Jedním z nich je ateroskleróza – tedy kornatění tepen.
Není nic lepšího než sladké osvěžující ovoce coby svačinka v parném červencovém dni. Sytě červený meloun, citrony a jahody jsou přímo symbolem letního mlsání ať už na pláži, nebo na zahradě u bazénu. Ovoce je navíc zdravá pochoutka plná energie a vitamínů. Na co by si měli dát pozor zejména diabetici, je cukr – toho je v některých druzích opravdu hodně, zejména v cizokrajných kouscích.
Téměř každý z nás má naučené, že se ovoce i zelenina musí před použitím umýt. A tak v dobré víře, že je zbavíme všech nečistot, umýváme ovoce i zeleninu pod tekoucí vodou. Ti opatrnější z nás namočí jednotlivé kusy do misky s vodou. Bohužel ani jeden z těchto dvou zmíněných postupů nedostane pryč všechny nečistoty. Některé možná ano, ale rozhodně se tak nezbavíme zbytků chemických hnojiv a postřiků, které se mohou projevit nejen na zdraví naší kůže.
Jeden z nejsladších druhů ovoce, které milujeme všichni, především malé děti. Jenže jak jste si již všimli, banány zrají závratnou rychlostí, a jakmile dozrají, zčernají a my je vyhodíme. To je ale jistě škoda. Víte, jak takové lahodné a blahodárné ovoce skladovat, aby nečernalo tak rychle? Prozradíme vám to, ale nejdříve pryč s nimi od jiného ovoce. Banány totiž produkují ethylen, který přispívá rychlejšímu zrání i ostatního druhu ovoce poblíž banánů.