Šípky: pro domácí spotřebu i přivýdělek

V říjnu dozrávají šípky. V okolí obcí můžeme najít spoustu šípkových keřů. Sbírat můžeme ty z růží planých, ale i pěstovaných. V zimě si pak můžete připravit například šípkový čaj. A pokud nasbíráte šípků víc, než zvládnete spotřebovat, můžete je prodat a docela slušně si přivydělat. Výrobci čajů vám za ně doslova utrhnou ruce! Je ale důležité vědět, že…

Na zimu se předzásobte bylinkami. Pomohou při nemoci i v kuchyni

Možná jste už na vlastní kůži zažili sílu bylinek. Pokud na jejich moc nedáte dopustit, nezapomeňte si udělat pořádné zásoby na zimu, ať vám nechybí potřebná pomoc pro vaše zdraví. Bylinky můžete využít k tvorbě sirupů, domácích čajových směsí nebo při vaření či jako dochucovadlo nebo koření. Při sběru ale nezapomeňte dodržovat zásady sběru: Vždy sbírejte…

Zavařování cuket

Cukety jsou bezesporu skvělé a jejich pěstování je natolik nenáročné, že je lze na zahradách prakticky po celé České republice spatřit ve velkém množství. Určitě je třeba také mimo pěstování cukety upozornit na její kuchyňské využití. Cukety ne nadarmo patří mezi známé kulinářské speciality v mnoha provedeních. Klasikou je zejména buchta z cuket, cukeťák anebo…

Křížaly ze sušených jablek

Tuhle zdravou pochoutku plnou vitamínů si můžete připravit v průběhu celého roku, nemusíte nutně čekat na sezónu jablek. Stačí mít k ruce zásobu vyzrálých plodů z obchodu (klidně druhé jakosti), domácí sušičku ovoce a můžeme se pustit do práce. Dříve se křížaly připravovaly po podzimní sklizni z jablek, které nebyly vhodné k dlouhodobému uskladnění. Dnes sušené ovoce představuje zdroj živin…

Rajčatový džus

Rajčatový džus 1. Plně zralá rajčata opereme pod sprchou,rozkrájíme,podlijeme přiměřeným množstvím vody a rozvaříme při teplotě 90°C.Po rozvaření hmotu propasírujeme nejdříve na sítech s většími otvory a potom na sítech s otvory tak malými,abychom na nich zachytili i jadérka.Takto získanou dřeň,neboli protlak,můžeme ještě rozmixovat, abychom dosáhli co nejjemnější konzistence. Na 1 litr protlaku přidáme 0,8…

Čerstvé jablečné pyré

Opadané ovoce nebo zralá jablka omyjte, jádřince vypíchněte. Jablka nakrájejte na čtvrtky. Špatná místa dost široce vykrojte. Slupky a jadřince pokud možno dále zpracujte, protože v nich je ještě mnoho šťávy a vitamínů. Tip pro labužníky Syrové jablečné pyré V mixéru nebo drtiči připravte z jablek jemné pyré. Smíchejte je s trochou citronové šťávy, aby…

Jablečný štrůdl s jablky

  Co budeme potřebovat? Listové těsto Jablka (asi 4-5 ks) Skořice Cukr krystal Strouhanka Rozinky Ořechy (vlašské) Vejce Postup přípravy štrůdlu 1) Listové těsto rozdělíme na dva díly a pořádně rozválíme (těsto by mělo být po rozválení co nejtenčí). 2) Těsto posypeme vrstvičkou strouhanky (aby nevytekla jablečná šťáva). Jablka nastrouháme a smícháme je s rozinkami…

Zahradnický guláš s jablky

  Ingredience na přípravu 500 g vepřové plece sůl 2 lžíce hladké mouky 2 lžíce sádla 200 ml masového vývaru 300 g jablek 1 lžička majoránky 100 ml bílého vína špetka mletého pepře 1 lžička cukru Příprava Očištěnou a omytou vepřovou plec osušíme papírovým ubrouskem a nakrájíme na větší kostky. Pak je lehce obalíme v…