Ovoce nadupané živinami, které se ale rychle kazí. Skladování banánů má svá pravidla

Jeden z nejsladších druhů ovoce, které milujeme všichni, především malé děti. Jenže jak jste si již všimli, banány zrají závratnou rychlostí, a jakmile dozrají, zčernají a my je vyhodíme. To je ale jistě škoda. Víte, jak takové lahodné a blahodárné ovoce skladovat, aby nečernalo tak rychle?

Prozradíme vám to, ale nejdříve pryč s nimi od jiného ovoce. Banány totiž produkují ethylen, který přispívá rychlejšímu zrání i ostatního druhu ovoce poblíž banánů. Například jablka nebo jiné druhy vedle banánů rychle zrají a začnou hnít.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejdříve něco málo o banánech

Banány vynikají obsahem vitaminů B6, C, B1, B2 a E. Pokud si dopřejete přibližně tři banány denně, pokryjete tak denní dávku těchto vitamínů. To stejné platí i pro kyselinu listovou. Dále jistě stojí za zmínku obsažené minerální látky, ze kterých je nejvíc ceněný draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu draslíku, jsou banány těsně po avokádu a datlích třetím nejideálnějším produktem pro doplnění tohoto minerálu.

Nesmíme zapomenout ani na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, která je v banánech zastoupena ve velkém množství. Taková vláknina dokáže bojovat s vysokým cholesterolem a také dokáže zklidnit střeva. A jako poslední bychom rádi zmínili i obsah serotoninu, který je syntetizovaný z aminokyseliny tryptofanu.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak banány skladovat

Jako první byste měli vědět, že nedozrálé i dozrálé banány byste neměli skladovat v lednici, ale při pokojové teplotě. Pokud je dáte do lednice, brzy vám zčernají. A pokud jste koupili více banánů a potřebujete, aby dozrály pomaleji, doporučujeme obalit jejich stonky do alobalu nebo do folie. A jestliže vám leží na stole banány již s hnědými skvrnami, uložte je do lednice. Sice okamžitě zčernají, ale uvnitř zůstanou ještě nějaký den sladké a nezčernalé.

Zdroj: https://www.today.com/food/best-tips-keep-bananas-turning-brown-ripening-t150266
Přidat na Seznam.cz