Vegetables 752153 1920

Umýt zeleninu a ovoce pod tekoucí vodou nestačí. Jsou plné chemie, která nám škodí

Téměř každý z nás má naučené, že se ovoce i zelenina musí před použitím umýt. A tak v dobré víře, že je zbavíme všech nečistot, umýváme ovoce i zeleninu pod tekoucí vodou. Ti opatrnější z nás namočí jednotlivé kusy do misky s vodou. Bohužel ani jeden z těchto dvou zmíněných postupů nedostane pryč všechny nečistoty. Některé možná ano, ale rozhodně se tak nezbavíme zbytků chemických hnojiv a postřiků, které se mohou projevit nejen na zdraví naší kůže.

Zdroj obrázku: Pixabay

Proč nestačí ovoce a zeleninu umýt vodou

Když umyjete ovoce a zeleninu vodou, dostanete z nich pryč pouze nečistoty, které se drží na povrchu. Mezi takové nečistoty patří prach, mušky a drobný hmyz, případně zbytky hlíny. Nikdy vás ale nemůže zbavit látek, které jsou do ovoce a zeleniny zažrané. Jedná se o látky, které byly na ovoce a zeleninu naneseny úmyslně nejčastěji za účelem ochrany rostlin. Jedná se o průmyslová hnojiva a různé postřiky na ochranu rostlin a léčení chorob. A právě takové látky se zažerou dovnitř a vodou je nikdy nevyplavíte. Tato chemie ale může způsobovat nejrůznější alergie na daný druh ovoce či zeleniny, špatný stav kůže a jiné obtíže.

Mohlo by vás zajímat:  Rané vs. nové brambory: každý typ se hodí pro jiný způsob úpravy
Zdroj obrázku: Pixabay

Jak tedy správně mýt ovoce a zeleninu

Možná vás to překvapí, ale i pro dokonale čisté ovoce a vytažení všech nečistot vám přijde vhod obyčejný ocet nebo jedlá soda, použít lze také kyselinu citronovou. Má to ale jednu zásadní nevýhodu. Takovéto čištění je časově poměrně dost náročné. Pokud tedy nechcete čištění ovoce a zeleniny věnovat příliš mnoho času, využijte výluh zeleninové směsi. Ať už vám zbyde výluh z vaření brambor či jakékoli jiné zeleniny, uschovejte ho a omyjte ovoce i zeleninu nejprve v něm. Pak teprve opláchněte pod tekoucí vodou. Výluh změní strukturu vody a pomůže vyplavit všechny látky ven. Nečistoty vyplavíte přírodní cestou a získáte tím opravdu zdravé ovoce i zeleninu bez zažraných chemických jedů.

Zdroj: https://lauratrotta.com/5-ways-to-remove-chemical-residues-from-fruit-and-vegetables/
Přidat na Seznam.cz