Sedlina z čaje se hodí nejen na kompost. Odhalte výtečné účinky čajových lístků

Pití čaje patří v mnoha kulturách mezi společenské události. Po vypití lahodného nápoje zůstává na dně šálku (konvice) odpad, který většina lidí automaticky vyhazuje. Málokdo ví, jak čajovou sedlinu efektivně využít. Obsahuje totiž biologicky aktivní látky, které disponují všestrannými vlastnostmi. Dovedou stimulovat růst rostlin, vyživit půdu, odstranit šmouhy z oken, vyhladit škrábance na nábytku i změkčit tuhé hovězí maso. Ekologické hnojivo Použité čajové pytlíky můžete bez obav využít jako hnojivo pro rostliny.

Přírodní léčivé síly bobkového listu se s přehledem vyrovnají drahým prostředkům z lékárny

Koření je pro tělo dokonalým pomocníkem, jelikož často vyživuje a detoxikuje. Stejně je na tom také bobkový list, který sice běžně najdete v regálech obchodů, ale jen málokdo si uvědomuje jeho sílu a pozitivní účinek na zdraví.  Posilněte své klouby Účinek bobkového listu pocítíte jak po konzumaci, tak i vnějším užitím. Když list rozdrtíte a zalijete horkou vodou, získáte směs, která po vypití prospěje kloubům a vazům.

Oslaďte život své zahrádce. Tento bílý zázrak je výborné hnojivo i past pro škůdce

Je nepřítelem zubů a štíhlé, vypracované postavy, ale v jiných oblastech našeho života je naprosto nezbytný. Bez cukru bychom si neupekli výborné zákusky a dezerty a třeba taková rajská omáčka by bez něj ztratila svou charakteristickou chuť. Tato ingredience, kterou jistě najdeme v každé domácnosti, má mnoho dalších využití. Potřebujete účinné hnojivo, odpuzovač škůdců nebo doplnit lékárničku? Ve všech těchto oblastech vám bude záchranou obyčejný bílý cukr.

Ovoce nebo zelenina mohou vážně poškodit zdraví. Před konzumací je zbavte pesticidů

Na povrchu komerčně vypěstovaných plodin se nachází celá řada škodlivých látek. Jedná se o takzvané pesticidy. Pesticidy mají v pěstitelství svůj význam. Globálně se využívají jako ochrana proti škůdcům, kteří by jinak velkou část úrody znehodnotili. Protože jsou tyto látky silně toxické, působí velmi negativně na životní prostředí i na zdraví spotřebitelů. V rámci Evropské unie platí celá řada směrnic, která má za úkol jejich používání regulovat.

Pokácet strom na zahradě není nic snadného. Narazit můžeme na legislativu i ochranáře přírody

Fauna, ale hlavně flora k tuzemským zahradám prostě patří. Kromě klasiky, jako je trávník, okrasné květiny a keře, nebo různé plodiny, tu jsou samozřejmě také stromy. Pokud jsou menšího vzrůstu, nikomu nevadí, ani neobtěžují. Když ale vyrostou, může vzniknout potřeba jejich kácení. A v tu chvíli můžeme narazit na mnoho problémů. A ty se netýkají jenom technické proveditelnosti. Jaké stromy se mohou kácet?

Užitečný plevel. Žahavé kopřivy podpoří růst jiných rostlin, kopřivové hnojivo je poklad

Kopřiva není mezi lidmi příliš oblíbená, protože její listy dovedou pěkně popálit. Zahrádkáři si jí ale cení, neboť ví, že dovede podpořit vývoj jiných rostlin. V kopřivách jsou obsaženy vitamíny, minerály a další organické látky ve velmi vysoké koncentraci. Kromě toho, že výborně poslouží jako hnojivo, ji lze využít i jako insekticid. Mšice před ní nemají žádnou šanci. Chemické složení kopřivy Po chemické stránce najdete v kopřivách velmi zajímavý koktejl celé řady látek.

Vyhazování skořápek je častá chyba začátečníků. Jejich využití na zahradě má lepší efekt, než chemie

Spotřeba vajec je v našich domácnostech poměrně vysoká. A na Velikonoce ještě výrazně stoupne. Řada lidí má samozřejmě zafixováno to, že z vajíček využijeme jenom jejich obsah – bílek a žloutek, zatímco skořápka patří do koše. Tak tomu ale nemusí být. Nemáme samozřejmě na mysli jenom využití spojené s tvorbou velikonočních kraslic. Kdo rád pěstuje okrasné rostliny nebo různé plodiny, měl by zpozornět. Vejce, tedy jejich skořápky, se dají využít velmi originálně.

Chytré uspořádání potravin v lednici zamezí jejich rychlému zkažení a vyhození

Plýtvání a vyhazování jídla se stává v moderní době blahobytu stále větším problémem. Většina živitelů rodiny podniká v dobré víře velké nákupy a pak zjistí, že se jim v lednici kazí jídlo. Hranice mezi tím, co je nezbytně nutné nakoupit a co už je pouze rozmar, je poměrně tenká. Životnost potravin lze ale prodloužit i správným skladováním v kvalitní lednici. Co by měla lednice umět V prvé řadě je nutné sáhnout po spotřebiči s rovnoměrným chlazením.