Pěstování papriky vyžaduje trpělivost, o to víc pak ale chutná

Chtěli byste mít domácí, chutné a krásné papriky? Úspěch v pěstování papriky závisí do značné míry na kvalitě sazenic a jejich stáří v době výsadby. Pojďme přijít na to, jak položit pevný základ pro bohatou sklizeň vynikajících paprik. Je to jednodušší, než se zdá. Ideální půda je pro ně z rašeliny, humusu a trávy nebo zahradní půdy. Přidat klidně můžete i říční písek.

Brambory nezklamou, bojují proti akné a popáleninám a zachrání přesolené jídlo

Bez brambor si Češi nedokáží představit svůj život. Jíme je hodně, a to v mnoha podobách. Ať už se jedná o šťouchané brambory, hranolky nebo kaši, většina z nás je miluje. Tuto populární surovinu ovšem můžete využít také jinak než jen v kuchyni. Existuje mnoho možností, jak je lze zpracovat a dostat z nich maximum.

Dýňová semínka jsou nejenom doplňkem jídel, konzumace zajímavým způsobem upevňuje zdraví

Pěstujete-li na zahradě dýně, určitě si z nich nezapomeňte na podzim vysušit semínka. Dýňová semínka jsou velmi zdravou potravinou, díky níž můžete doplňovat svůj jídelníček celoročně o důležité vitamíny, minerály a tuky, jež podporují zdravou pokožku a růst kvalitních vlasů a nehtů. Kromě toho podporují prakticky celý organismus a napomáhají přirozeným metabolickým procesům. Pojďme se podívat jak a kde dýňová semínka využívat.

Obyčejná kedlubna je ve skutečnosti vitamínová bomba, která strčí do kapsy drahé superpotraviny

Kedlubna je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny, jelikož má příznivý účinek na oběhový systém, usnadňuje detoxikaci a pomáhá zhubnout. Má také velký vliv na zrak, imunitu i energii. Díky pozitivnímu vlivu na pokožku, nehty a vlasy ji ocení obzvláště ženy. K tomu skvěle chutná a může být připravena mnoha různými způsoby. Proč tedy zařadit kedlubnu do každodenního jídelníčku? Co obsahuje? Kedlubna patří ke košťálové zelenině, jako je brokolice, růžičková kapusta, květák či zelí.

Blahodárné účinky řapíkatého celeru na lidský organismus překvapí i zkušené lékaře

Řapíkatý celer je druh zeleniny, který v obchodě koupíte kdykoli. Je velmi dobře dostupný po všechna roční období a nejrůznější ovocné a zeleninové sezóny. Rozhodně je to zelenina, kterou byste v obchodech neměli přecházet. Oproti tomu běžnému bulvovému celeru má mnohem více látek, které Vašemu tělu může nabídnout a dopřát. Je totiž zdrojem bohatým na vlákninu, železo, vápník, v neposlední řadě draslík a vitaminy C, B1, B2 a B6.

Roky česnek kupoval, ale až domácí pěstování mu otevřelo oči ohledně kvality i ceny

Pěstování česneku začíná být v Čechách velmi oblíbené, a to i v domácích podmínkách. Neříká se pro nic za nic, že český česnek je nejlepší. A u nás se zaručeně jedná o oblíbenou zeleninu, koření a prostředek k dlouhému zdraví. Dnes vám poradíme, jak česnek pěstovat ve vaší domácí zahradě, kdy ho sklízet a jaké odrůdy vybírat. Není to vůbec složité a můžete mít domácí surovinu, kterou používáte v kuchyni každou chvíli. Jak pěstovat česnek?

Přibývá českých zemědělců zapojených do Iniciativy pro udržitelné pěstování pšenice

Společnost Mondelēz International rozšiřuje v České republice svůj program udržitelného pěstování pšenice nazvaný Iniciativa Harmony. Meziročně se do něj zapojili další pěstitelé z Čech a Moravy. Z jejich pšenice v letošním roce vznikne více než 30 tisíc tun mouky, kterou následně výrobní závody společnosti v Opavě, Lovosicích a Mariánských Lázních zpracují do svých sušenek a oplatek. Čeští spotřebitelé se s logem Iniciativy Harmony setkávají na výrobcích BeBe Dobré ráno nebo Brumík.

Domácí sušená rajčata bez chemie připravíte bez sušičky, stačí běžná trouba

Populární původně italská specialita, sušená rajčata, pronikla i do mnoha tuzemských receptů. Většina z nás sušená rajčata kupuje v supermarketu, a to přesto, že rajčata si běžně pěstujeme na zahrádkách, a tak jich v sezoně míváme přehršel. Pokud sami patříte mezi zahrádkáře a máte vysazená i rajčata, zbystřete. Dnes vám prozradíme, jak si je můžete doma snadno a levně usušit. Nemusíte tak rozmýšlet, jak naložíte s nadúrodou rajčat.

Nakládané zelí je vitamínová bomba, k dokonalé chuti stačí dvě ingredience

Nakládané zelí je jednou z nejdravějších potravin, které můžete v zimě jíst. Už naše babičky věděli, že správně uskladněné nakládané zelí pomůže přečkat zimu, kdy není žádné čerstvé ovoce a zelenina. A i když dnes koupíme i uprostřed zimy prakticky cokoli, není důvod si nakládané zelí odříkat. A navíc si ho můžete připravit sami doma, není to nic obtížného. Středoevropská superpotravina Nakládané zelí obsahuje hodně vlákniny, probiotika v čele s laktobacily, kyselinu mléčnou a vitamín C.

Okurková plíseň je silný soupeř, dle našich babiček pomáhá čerstvé mléko

Žlutozelené skvrny na okurkách znamenají pro zahrádkáře téměř katastrofu, jelikož s sebou přináší riziko uhynutí rostlin. Okurková plíseň se snadno přenáší a ohrožuje kromě okurek i rajčata. Poznat ji lze snadno – na horní straně listů se objeví hranaté žlutozelené skvrny, které jsou ohraničené listovými žilkami. Tyto skvrny se rychle rozšíří a na spodní straně listů se začne tvořit šedofialové podhoubí. Jak se tedy této okurkové katastrofě postavit?

Kvalita ovoce a zeleniny se liší podle místa prodeje, lepší bývá dražší

Ať nakoupíte zeleninu a ovoce kdekoliv, zřejmě čekáte, že domů přinesete totéž. Spotřebitelská organizace dTest se proto zaměřila na ověření kvality ovoce a zeleniny zakoupených ve stejný den na tržišti, v supermarketu, diskontní samoobsluze a večerce. Aby bylo srovnání zajímavější, připojila k testování i vzorky zakoupené v německém Lidlu. Výsledek testu potvrdil, že za lepší kvalitu si musíte připlatit. Do testu byly konkrétně vybrány salátová okurka, mrkev, ledový salát, rajčata, červená jablka a jahody. „Testování a nákup vzorků proběhly podle přesně daných pravidel.

Je český česnek opravdu nejlepší, nebo jde jen o marketing

V posledních letech stoupá zájem o český česnek. Podle častého názoru je domácí česnek ten nejlepší, tedy nejvýraznější. Redakce časopisu dTest proto do laboratoře poslala celkem 17 balení česneku z různých zemí s cílem zjistit, jak se liší jeho kvalita v závislosti na zemi původu. Bez česneku se neobejde žádná ze světových kuchyní. Nepostradatelný je pro Čínu, Itálii nebo Španělsko.