Že lednička s ovocem a zeleninou nejdou vždy dohromady, o tom je přesvědčena Jane Scotterová, která má vlastní biodynamickou farmu ve Velké Británii. Hospodaří na ní poněkud alternativně, ale s velkým úspěchem. Hlavními zásadami tohoto způsobu hospodaření jsou především ohledy na životní prostředí, etické chování k zvířatům a používání pouze organických hnojiv, přičemž svou roli hrají také vesmírné procesy.
Pokud jde o různé konzervační postupy, mražení je jistě jedním z nejlepších, protože při správném provedení zajišťuje, že mražené potraviny bude možné zkonzumovat až po nějaké době od zakoupení a budou obsahovat všechny důležité látky, které jsou v čerstvém ovoci a zelenině. Navíc díky mražené zelenině a ovoci si můžeme dopřát v průběhu celého roku i takové druhy, které zrovna nemají sezónu.
Když nás trápí zdravotní problémy, je několik možností, jak se dají vyřešit. Někdo zamíří k lékaři, který mu předepíše léky, zatímco jiný zvolí raději přírodní, léty osvědčenou metodu. Sem se řadí i využití takzvaných tinktur, který se dají vyrobit z mnoha běžných ingrediencí. Mezi takové se řadí dokonce i obyčejné třešně.
Kůra z citronů patří mezi nejčastější odpad. Napadlo by vás, že ji lze recyklovat? Příště ji schovejte a inspirujte se následujícími způsoby, jak citronovou kůru využít k čistší a provoněné domácnosti! Osvěžovač vzduchu V tomto případě lze použít kůru nejen z citronů, ale také pomerančů či grapefruitů. Povařte hrst slupek ve vodě se špetkou skořice a pár kousky hřebíčku.
Mango je lahodné a šťavnaté ovoce, známé svou charakteristickou chutí, která přímo láká naše smysly. Mimo to má mango blahodárné účinky na lidské zdraví. Díky velké pecce a silné slupce může být loupání manga problém. Zde jsou osvědčené triky, které vám s tím pomohou! Příprava Loupání a porcování manga je obtížné kvůli charakteristické ploché pecce, která nevystupuje z dužiny. Aby bylo krájení a loupání manga snazší, položte si ovoce na dlaň.
Konec léta je obdobím, kdy je třeba zvážit, jak uchováte sezónní ovoce a zeleninu. V létě se sezónní ovoce a zelenina uchovávají snáz než v zimních měsících. Avšak i to je možné! Některé druhy lze zmrazit, jiné mořit či zavařovat. Sušení Sušení ovoce a zeleniny vyžaduje odstranění obsažené vody. Vzhledem k tomu, že bakterie potřebují vodu, aby přežily, proces sušení zajišťuje, že se jídlo časem nezhorší.
Vůně citronu nás vždy dokáže povzbudit. A to nejen po psychické, ale i fyzické stránce. Citron je nabitý důležitými živinami pro tělo, především vitamínem C a B. Každý z nás by si měl takové ovoce dopřát každý den. Ale věděli jste, že lze citron mimo jídla a pití využít i při úklidu? Že ne? Rádi vám různé způsoby čištění prozradíme.
K pečení se nejlépe hodí tvrdé ovoce, jako jsou jablka nebo švestky. Kdybyste dali příliš měkké, mohlo by se při pečení rozpadnout. K teplým jídlům se hodí sladké ovoce, citrusy se podávají většinou k masovým pokrmům, které se podávají za studena. Citrony nebo plátky pomeranče tak můžete vidět v kombinaci s rybami a mořskými plody. Citrusy se hodí i do teplé kuchyně Citrusy můžete připravit například společně s lahodnou drůbeží, kterou podusíte v pomerančové omáčce.