Bylinky jsou vhodné nejen do kuchyně, ženy je často využívají i ke kosmetickým účelům, myjí si s nimi vlasy nebo je přidávají k mýdlu. Vonné větvičky také krásně ozdobí a provoní byt. Hodí se znát základní pravidla, jak bylinky sbírat a následně sušit. Sušení zachová jejich aroma i vlastnosti Sušení je nejjednodušší způsob, jak uchovat bylinkovou vůni i specifické vlastnosti. Rostliny, které jsou určené k sušení, by měly být zdravé, suché a čisté.
Když se řekne hřebíček, každému se jasně vybaví známé a aromatické koření. Používá se například při pečení perníčků, hodí se také do svařáku nebo punče, stejně jako s tím lze v kombinaci s citrusy provonět celou domácnost. Málokdo ale ví, že toto drobné, voňavé a také velmi levné koření má i zdravotní účinky. Doslova lze říci, že může pomoci při řešení různých zdravotních problémů. Ostatně své o tom vědí obyvatelé oblastí, kde se pěstuje nejvíce.
Bazalka je jednoletá bylinka, kterou si snadno vypěstujete i ze semínek. Její nezaměnitelná chuť a vůně z ní dělá hrdinku italské kuchyně. Hodí se do salátů, omáček na těstoviny, nesmí chybět u rajčat a mozzarelly nebo na pizze, připravit z ní můžete i chutné pesto. Jak se o bazalku starat, aby vydržela co nejdéle? Jaké podmínky bazalka potřebuje? Jako každá středomořská bylinka, i bazalka potřebuje dostatek světla a tepla. Ideální umístění květináče je na jižní straně.
Lidé si levanduli obvykle spojují se dvěma specifickými rysy: vůní a barvou. Možná ale nevíte, že levandule a olej získaný z jejích květů má dlouhou historii v bylinné medicíně. Čtěte dále a dozvíte se více o zdravotních a kosmetických benefitech této rostliny. Již staří Egypťané využívali levanduli k péči o tělo a mysl Nejstarší zaznamenané použití levandule se datuje až do starověkého Egypta. Tam hrál levandulový olej důležitou roli v procesu mumifikace.
Známý tím, že roste téměř všude, od parkovišť po hřiště, je jitrocel často odmítán a vnímán jako obyčejný plevel. Je však nejen jedlý a snadno dostupný, ale také se již po staletí používá v tradiční medicíně. Jak využít jeho benefity v kuchyni nebo v domácí lékárničce? To se dozvíte na následujících řádcích! Benefity jitrocele pro naše zdraví Ve starověku se jitrocel používal při uštknutí hadem nebo štírem.
Divizna patří k podceňovaným rostlinám obsahující celou řadu minerálů a zdraví prospěšných látek. V minulosti tato rostlina patřila k hojně využívaným. S příchodem nových možností se divizna a její využití v domácnostech vytratilo. Nyní tato žlutá rostlina opět nabývá na zašlé slávě. Divizna malokvětá patří k velmi rozšířeným rostlinám ve střední Evropě. Na první pohled vás zaujme svým, často až dva metry vysokým stonkem s výraznými žlutými květy.
Také díky nekončící koronavirové pandemii, kdy lidé tráví doma mnohem více času, se každý den rozšiřují řady domácích pěstitelů. Bazalka, stejně jako jiné bylinky, patří k moderním, často pěstovaným rostlinám, a to pro své různorodé užití. Bazalka se pěstuje zejména jako dekorativní rostlina, čerstvá přísada do pokrmů (nebo následně i sušená), přírodní lék, ochrana proti obtížným mouchám.
Koriandr patří spolu s kurkumou a kmínem do skupiny bylin, které mají velkou sílu. Je to účinný antioxidant, který obsahuje sloučeniny bojující proti volným radikálům. Také zvyšuje libido a váže těžké kovy. Koriandr se používá při léčbě otravy jídlem, podporuje produkci pankreatických šťáv a uvolňuje plyn. Koření mohou používat lidé se zvýšenou hladinou cukru v krvi Jaké další výhody má koriandr? Kde koupit ten nejlepší a lze si ho vypěstovat doma? Jeho použití v kuchyni je široké.