Rain Wet Plantain Lily Leaves 2438603 1920

Opomíjený jitrocel je nenahraditelná léčivka, se kterou lze kouzlit v kuchyni

Známý tím, že roste téměř všude, od parkovišť po hřiště, je jitrocel často odmítán a vnímán jako obyčejný plevel. Je však nejen jedlý a snadno dostupný, ale také se již po staletí používá v tradiční medicíně. Jak využít jeho benefity v kuchyni nebo v domácí lékárničce? To se dozvíte na následujících řádcích!

Benefity jitrocele pro naše zdraví

Ve starověku se jitrocel používal při uštknutí hadem nebo štírem. Dnes jsou jeho výtažky hojně využívány v přírodní medicíně jako lék na obtížně se hojící rány. A to díky tomu, že dokáže výrazně urychlit proces regenerace pokožky. Jitrocel tak může být užitečný v létě, když nás trápí kousnutí hmyzem nebo když se spálíme na sluníčku. Šťáva vymačkaná z listů jitrocele zmírní nepříjemné svědění a pálení. Je cenným zdrojem vitamínů A, C, K a zinku a draslíku. Tím však jeho léčebné možnosti nekončí. Jitrocel má i tyto užitečné vlastnosti:

  • Podporuje trávicí ústrojí:
Mohlo by vás zajímat:  Bylinky a okrasné rostliny pěstované v interiéru přinášejí mnoho benefitů

Bylo prokázáno, že sloučeniny v listech a semenech jitrocele zmírňují zažívací potíže. Semena obsahují psyllium, druh vlákniny, která se používá jako přírodní projímadlo. Působí proti bolestem žaludku, nadýmání, průjmům a podporuje hojení žaludečních vředů.

Zdroj obrázku: Pixabay

 

  • Pomáhá při kašli:

Určitě znáte jitrocelový sirup z lékárny. Jeho výtažky totiž usnadňují vykašlávání. Můžete si ale jednoduše vyrobit domácí sirup bez přídavku cukru. Stačí v odšťavňovači vymačkat šťávu z listů jitrocele a smíchat se stejným množstvím medu. Pokud nemáte odšťavňovač, smíchejte listy s trochou vody, nechte krátce vyluhovat a vodu přes sítko slijte.  

  • Léčí záněty:
Mohlo by vás zajímat:  Mnozí ho pokládají za obyčejný keř. Hloh se ale pyšní jedinečnými účinky na lidské zdraví

Zatímco je nízká úroveň zánětu součástí zdravé reakce našeho organismu, trvalý zánět může vést ke vzniku chronických onemocnění. Studie ukazují, že díky protizánětlivým látkám, které se nacházejí v listech jitrocele, dokáže tato rostlina snížit úroveň zánětu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jitrocel v kuchyni

Na jaře, když jsou listy jitrocele jemné, ho můžete přidat do salátů nebo do zelených koktejlů. Pomůže detoxikovat a uklidnit zánět v těle. Jitrocel se dá použít, i když jeho listy uschnou – poduste ho na másle, osolte a podávejte jako horký salát, nebo ho přidejte do polévky místo špenátu. 

Přidat na Seznam.cz