Levandule je rostlina, kterou můžete použít nejen v kuchyni při vaření čaje, ale účinně bojuje proti molům a nespavosti nebo ulevuje bolavým kloubům. Připravit si z ní můžete olej nebo ji sušenou vložit do bavlněného sáčku a dát pod polštář na dobré spaní. Přinášíme několik zajímavých receptů, díky kterým si levanduli zamilujete. Příprava čaje i oleje je snadná Odvar z levandule můžete vypít nebo ho také inhalovat, čímž podpoříte nemocné dutiny.
Levandule je bylina, která je velmi oblíbená pro své vlastnosti. Díky ní můžete vyhnat ze zahrady krtka nebo se zbavit některých nemocí. Snadno si vyrobíte olej nebo ji můžete inhalovat, abyste se zbavili ucpaných dutin. Ke zlepšení trávení pomůže levandulový čaj Pokud vás dlouhodobě trápí zažívací potíže, ale stále si myslíte, že nepotřebujete lékaře, můžete vyzkoušet tento domácí recept na čaj z levandule, který by vám měl od bolestí ulevit.
Doma pěstované bylinky se staly hitem, protože jsou nejen dekorativní, ale zároveň máte při vaření čerstvé bylinky přímo po ruce. Pokud je však koupíte například v supermarketu, je potřeba vědět, co jim po příchodu domů dopřát a jak se o ně starat, aby byly zdravé a vydržely vám. Cesta bylinek až na váš stůl Abyste věděli, jak se o bylinky správně starat, je dobré vědět, co mají za sebou, když překročí práh vašeho domu.
Ne na všechny zdravotní problémy se musí nutně používat jenom chemie. Jsou i alternativní metody léčby různých neduhů. Na ty se používají mnohé byliny a rostliny, které mají řadu unikáních a účinných látek, které pomáhají. Mezi tyto rostliny se řadí i známý kostival, který má řadu využití při běžných a méně závažných zdravotních problémech. Známý byl v mnoha oblastech Obecně můžeme říci, že jeho hlavní domovinou byla Malá Asie. Odtud se kostival rozšiřoval dále.
Čerstvé bylinky se stávají stále populárnější. Lidé zjišťují, že dokážou mnoha jídlům dodat nejenom skvělou chuť, ale i báječnou vůni. Pořídit však bylinky vždy dokonale čerstvé nemusí být úplně jednoduché. I proto začíná dominovat domácí pěstování. Že je k němu nutný klasický záhon? Rozhodně ne! A proč jsou bylinky tak populární?
Bylinky jsou vhodné nejen do kuchyně, ženy je často využívají i ke kosmetickým účelům, myjí si s nimi vlasy nebo je přidávají k mýdlu. Vonné větvičky také krásně ozdobí a provoní byt. Hodí se znát základní pravidla, jak bylinky sbírat a následně sušit. Sušení zachová jejich aroma i vlastnosti Sušení je nejjednodušší způsob, jak uchovat bylinkovou vůni i specifické vlastnosti. Rostliny, které jsou určené k sušení, by měly být zdravé, suché a čisté.
Když se řekne hřebíček, každému se jasně vybaví známé a aromatické koření. Používá se například při pečení perníčků, hodí se také do svařáku nebo punče, stejně jako s tím lze v kombinaci s citrusy provonět celou domácnost. Málokdo ale ví, že toto drobné, voňavé a také velmi levné koření má i zdravotní účinky. Doslova lze říci, že může pomoci při řešení různých zdravotních problémů. Ostatně své o tom vědí obyvatelé oblastí, kde se pěstuje nejvíce.
Bazalka je jednoletá bylinka, kterou si snadno vypěstujete i ze semínek. Její nezaměnitelná chuť a vůně z ní dělá hrdinku italské kuchyně. Hodí se do salátů, omáček na těstoviny, nesmí chybět u rajčat a mozzarelly nebo na pizze, připravit z ní můžete i chutné pesto. Jak se o bazalku starat, aby vydržela co nejdéle? Jaké podmínky bazalka potřebuje? Jako každá středomořská bylinka, i bazalka potřebuje dostatek světla a tepla. Ideální umístění květináče je na jižní straně.