Hluchavka nachová je krásná fialovorůžová rostlina velmi podobná hluchavce bílé. Je brána pouze jako plevel a většinou stojí u lesů bez povšimnutí či na zahradách je vytržená a vyhozená. Velmi málo lidí si uvědomuje její léčebnou sílu a její celkové využití. Níže jsme pro vás připravili výčet všech léčivých vlastností, které tento plevel nabízí. Hluchavka nachová Hluchavka nachová (Lamium purpureum) je rostlina čeledi Lamiaceae a je velmi podobná hluchavce bílé.
S bolestí v krku nemusíte bojovat jen prášky a sirupy. Poraďte si doma za pomoci bylinek, které můžete pěstovat na zahradě, ale i na balkóně v květináči. Vyřešíte tak bolest přírodní cestou, bez zatěžování nemocného těla chemií a podstatně levněji. Bylinky tu byly vždycky a vždycky dobře pomáhaly, lidé je jen časem nahradili farmakologickými přípravky. Níže najdete byliny, kterými je možné bolest v krku zastavit. Nejvíce známá je asi šalvěj.
Chladné a pošmourné zimní dny jsou pro mnoho lidí dobou stresu, špatného spánku, únavy a depresí. Slunečního svitu ubývá, a to s sebou nese i snížení aktivity a imunity. Bylinky mají v takové chvíli neuvěřitelnou moc. Kouzlo jim dodá i to, že si je sami vypěstujeme nebo nasbíráme a usušíme. Tři rostlinky pro dobrou náladu Pojďme dobré náladě naproti.
Založili jste si na jaře bylinkovou zahrádku a teď nevíte, co s tím vším udělat? Vypěstovat a nasbírat bylinky je jen polovina úspěchu. V té druhé je musíte správně usušit a uskladnit, jinak je nebudete moci použít. Pokud jste to letos nestihli, můžete na tyto rady myslet v příštím roce, až se rozhodnete bylinky pěstovat, sbírat a sušit.
Cukrovka patří k běžným civilizačním chorobám a český životní styl propuknutí této nemoci bohužel přeje. Nahrává jí nejen naše záliba v konzumaci alkoholických nápojů všeho druhu, ale také strava chudá na čerstvé ovoce a zeleninu, a naopak bohatá na nepříliš zdravé tuky živočišného původu nebo rafinované cukry. Ani skutečnost, že Češi se zdravému pohybu věnují stále méně a přibývá také lidí se sedavým zaměstnáním, nepomáhá cukrovce předcházet.
Věděli jste, že my Češi sníme více bazalky než petržele nebo majoránky? Ano, čerstvé bylinky jsou v našich kuchyních stále populárnější. Každý rok jich spotřebujeme o čtvrtinu víc. Na jednom a půl hektaru skleníků v Suchohrdlech u Miroslavi každoročně zasadí čtvrt miliardy semínek a na konci do našich domácností putuje pět milionů květináčů s jedním z 12 druhů bylinek. Vůně ze skleníku je tak omamná, že chcete vyřadit všechny ostatní smysly a jen čichat.
Spálil jsi se o kopřivu? To bude dobré, nic si z toho nedělej. Kopřiva je zdravá, a alespoň nebudeš mít revma. Znáte tyto věty? Také vás tak maminky utěšovaly? Přemýšleli jste někdy, co je pravdy na popálení od kopřivy, a jak popálení působí na naše zdraví? Považovali jste tuto bylinku pouze jako nepříjemný plevel? Čtěte dále a jistě si vytvoříte novou představu.
Tato skromná rostlina je spjata s teplými zeměmi a středomořskou kuchyní. Je typická pro své aroma, vzhled i chuť, zároveň je vhodná v začátcích zahradničení. Vzhledem k tomu, že je bazalka vhodná pro venkovní pěstování i pěstování uvnitř, může být vždy při ruce. Ač pochází hlavně z oblasti Afriky a Asie, volně rostoucí je již vzácností. Pěstování doma a na balkóně Bazalce bohatě postačí květináč o výšce 13 cm a průměrem 11 cm, nicméně doroste i větších rozměrů.