Basil 3532424 1920

Bazalka nesmí chybět v žádné kuchyni. Těšte se z vlastní sklizně po celé léto

Bazalka je jednoletá bylinka, kterou si snadno vypěstujete i ze semínek. Její nezaměnitelná chuť a vůně z ní dělá hrdinku italské kuchyně. Hodí se do salátů, omáček na těstoviny, nesmí chybět u rajčat a mozzarelly nebo na pizze, připravit z ní můžete i chutné pesto. Jak se o bazalku starat, aby vydržela co nejdéle?

Jaké podmínky bazalka potřebuje?

Jako každá středomořská bylinka, i bazalka potřebuje dostatek světla a tepla. Ideální umístění květináče je na jižní straně. Dostatek slunečního světla přispěje k tomu, že listy budou mnohem větší a chuťově bohatší. Bazalka je náchylná na množství zálivky. Obecně platí, že čím jemnější listy rostlina má, tím budete více dbát na přesné množství vody. Při nedostatku vody velmi rychle usychá, a naopak při nadbytku vody poměrně rychle uhnije. Bylinku není nutné ani vhodné nijak přihnojovat.

Mohlo by vás zajímat:  Vyrazit na medvědí česnek může skončit pokutou nebo otravou. Domácí bylinka je k nezaplacení
Zdroj obrázku: Pixabay

Ze semínek nebo v květináči z obchodu?

Jestli zvolíte pěstování ze semínek, nebo si bazalku koupíte v obchodě, záleží na vašich možnostech i pěstebních schopnostech. Možná je ale i kombinace obou metod. Pokud totiž včas přesadíte rostliny zakoupené v supermarketu do truhlíku na balkóně, můžete sklízet listy celé léto. Rozhodnete-li se pěstovat bylinku ze semínek, je možné ji vysévat celý rok. Nejvhodnější dobou je ale samozřejmě jaro. Semínka vysejte na povrch substrátu a nezatlačujte ani nepřikrývejte zeminou. Nádobu můžete dočasně zakrýt sklem nebo potravinářskou fólií. Větší rostliny přesaďte do samostatných květníků nebo truhlíku.

Mohlo by vás zajímat:  Bylinky dokážou zahnat řadu nemocí, umí ale i zabít. Na tyto druhy pozor
Zdroj obrázku: Pixabay

Sklizeň bazalky a její uchovávání   

Sklízejte vždy jednotlivé zdravé listy. Netrhejte celé stonky, protože byste se připravili o další produkci svěžích listů. Čerstvou bazalku můžete mít i v zimě. Sklizené listy opláchněte a volně vložte do krabičky a dejte zmrznout. Pak stačí jen promnout a dochutit s ní pokrm. Pokud by bazalka šla do květu, odštípněte ho, aby rostlinu nevysiloval.   

Přidat na Seznam.cz