Sezona dobrého ovoce je tady. Určitě všichni si užíváme chuť sladkých jahod, třešní a mnoha jiného ovoce. Jenže ne vždy koupíme takové množství, které dokážeme okamžitě sníst. Většinou nám nějaké ovoce a zelenina zbyde a bez mrknutí oka je vložíme do lednice. Přemýšleli jste někdy, zda děláte dobře s uskladněním, nebo spíš podporujete rychlé hnití? Jaký druh ovoce a zeleniny nedávat do ledničky? Když si donesete zeleninu a ovoce z obchodu, kam je dáte?
Lidová medicína je plná levných a účinných metod, jak se uzdravit z rýmy, nachlazení nebo kašle. Některé z nich už jsou dávno zapomenuty, přitom přinášejí lidem úlevu a potřebné prostředky seženete dnes téměř všude. Mezi takové potraviny, které jsou zároveň lékem, patří také brambory. Používaly se hlavně k čištění horních dýchacích cest a také zmírňovaly kašel.
V ročních obdobích je oblíbenou sezonou každé hospodyně bezesporu sklizeň dýně. Z té se dá totiž připravit kdejaký chutný pokrm, který milují děti i dospělí. Věděli jste ale, že se dýně řadí mezi superpotraviny díky skvělým účinkům na lidské zdraví? Zjistěte, jak moc je tento druh zeleniny výživný. Každá zelenina je prospěšná pro zdraví, ale dýně je ještě o kousek blahodárnější. Je totiž bohatá na vitamíny i minerály.
Pokud nakupujete ovoce a zeleninu v obchodech, jistě víte, že jsou ošetřené nejrůznější chemií. Není ale nutné tyto látky konzumovat. Pokud víte jak na to, můžete ovoce i zeleninu chemie a nebezpečných toxinů zbavit. Pamatujte, že pouhým umytím pod tekoucí vodou nezmizí ani chemie, ani toxiny, které jsou v ovoci a zelenině napuštěny.
Kořeny červené řepy patří mezi oblíbenou zeleninu nejen u nás, ale také u našich sousedů. Můžete si ji připravit několika různými způsoby – usmažit, péct, přidat ji syrovou do salátů nebo z ní uvařit skvělou polévku. Má vysoký obsah cukru a patří asi mezi nejsladší zeleninu, kterou u nás můžete koupit. Konzumace červené řepy by měla být s mírou, právě kvůli obsahu cukru Jak může červená řepa ovlivnit lidské tělo? Například umí snížit krevní tlak.
Modré, nebo chcete-li, fialové brambory jsou velice podobné těm klasickým. I když se vzhledově dost liší, jejich chuť je velmi podobná. Ti, kdo modré brambory ochutnali, tvrdí, že mají intenzívnější chuť. Může se stát, že někoho odradí právě modrá barva, byla by to ale škoda. Protože za tímto zbarvením se skrývá poměrně silná látka, která je prospěšná lidskému zdraví. Nejedná se o nic nového… Modré brambory jsou známé již od 19.
Brambory patří k těm nejvíce používaným plodinám v české kuchyni, jedná se o nejlepší přílohu všech dob. Ať už milujete brambory v podobě hranolek, měsíčků, nebo jako bramborovou kaši, určitě nám dáte za pravdu, že si bez brambor už život představit nedokážete. Jejich skvělé účinky však nekončí u dobré chutě. Objevte jejich úžasné vlastnosti pro lidské zdraví. Brambory se v české kuchyni používají od pradávna, vařený brambor s máslem chutná nejlépe k dobře pečenému masu.
Vychutnat si salát v tomto letním období nebude nic složitého. Navíc mnoho lidí jej pěstuje na zahradě. Sezóna salátů je již v plném proudu. Když je však chcete jíst kvůli výživové hodnotě a chuti, měli byste vzít v úvahu, který z nich bude nejlepší. Jak je na tom řeřicha, ledový salát a jiné druhy? Který vyberete? Bez ohledu na to, jaký typ salátu vyberete, nezapomeňte na to nejdůležitější.