Cervena Repa

Když vás přepadne chuť na sladké, dejte si červenou řepu! Tělo vám určitě poděkuje

Kořeny červené řepy patří mezi oblíbenou zeleninu nejen u nás, ale také u našich sousedů. Můžete si ji připravit několika různými způsoby – usmažit, péct, přidat ji syrovou do salátů nebo z ní uvařit skvělou polévku. Má vysoký obsah cukru a patří asi mezi nejsladší zeleninu, kterou u nás můžete koupit.

Konzumace červené řepy by měla být s mírou, právě kvůli obsahu cukru

Jak může červená řepa ovlivnit lidské tělo? Například umí snížit krevní tlak. Nedávné průzkumy totiž ukázaly, že pokud budete pravidelně pít šťávu z červené řepy, snížíte si krevní tlak již během několika hodin. Řepa je plná dusičnanů, proto pomůže od vysokého tlaku. Pokud si ji pravidelně budete přidávat do jídel, dostanete do těla energii, která se bude hodit hlavně těm, kteří pravidelně cvičí nebo mají fyzicky náročnější zaměstnání.

Mohlo by vás zajímat:  Trendy zahradní dekorace mohou být i praktické
Zdroj obrázku: Freepik

Snižuje spotřebu kyslíku a vydržíte cvičit déle, pokud si před cvičením dáte šťávu z červené řepy. Je plná také betainu, který má skvělé vlastnosti. Chrání buňky před stresovými situacemi, a pokud máte v těle zánět, vyléčí ho. Funguje dobře také na kardiovaskulární systém a pomůže při léčbě chronických nemocí.

Červená řepa snižuje riziko rakoviny

Výzkumy prokázaly, zatím pouze na zvířatech, že červená řepa obsahuje látky, které mohou snížit riziko rakoviny. Studie na lidech ale ještě stále probíhá a výsledky nejsou známy. Červenou řepou ale rozhodně nic nezkazíte. Rozhodně nezapomeňte navštívit lékaře, protože jedinou jistotou bude farmakologická léčba.

Mohlo by vás zajímat:  5 nejhorších potravin, které likvidují játra: hrozí cirhóza i zhoubné choroby
Zdroj obrázku: Freepik

Červená řepa může skvěle pročistit tělo. Je plná vitaminů a živin, obsahuje vlákninu, mangan nebo draslík. Působí skvěle na svaly, posílí mnoho vnitřních orgánů a také podpoří léčbu anémie. A jak si vybrat v obchodě tu správnou řepu? Měla by být mladá, hladká a lesklá. Vyhýbejte se kouskům, které jsou matné a mají bílé proužky.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot
Přidat na Seznam.cz