Pokud nemáte zahradu, a přesto chcete pěstovat alespoň část vlastní úrody, nezoufejte. Balkon vám poslouží jako malá zahrada, na které vám vyroste kdejaká plodina i rostlina. Které rostliny je nutné vysadit hned na začátku jara, abyste si mohli užívat sezónu plnou dobrého a zdravého jídla? Základní ingredience každé kuchyně Chcete si na balkon vysadit ty nejzákladnější ingredience každé české kuchyně? Pak by vám neměl chybět kousek čerstvé listové petržele. Té se zvlášť na jaře velmi daří.
Angrešt byl dříve spojován s pohádkovými bytostmi, své nadpřirozené schopnosti si ale uchoval dodnes
Angrešt je velmi zdravé ovoce, o kterém lidé vědí už desítky let. Mnozí z nás si keřík s tímto ovocem pěstujeme na svých zahradách, abychom si mohli užít jeho chuti a dávky vitamínů. Dnes se bohužel angrešt těší malé popularitě, což je určitě škoda, ale mnoho příznivců a fanoušků mají tyto malé zelené bobule stále. Není divu, angrešt je přímo nabitý živinami. Přečtěte si, proč byste ho i vy měli zařadit do jídelníčku.
Že konzumujeme každý den ovoce i zeleninu či jiné potraviny rostlinného původu, je naprosto běžná věc, ale co květiny? Někteří z nás si často pochutnávají na rostlinách, o kterých je známé, že jsou zároveň také bylinou. K takovým patří zejména levandule či bazalka. Ti odvážnější si na jaře pochutnávají na mladých výhoncích pampelišky či jetele, přitom existuje celá řada dalších květin, které rozhodně stojí za ochutnávku. Všechny z nich můžete dokonce pěstovat na svých zahradách jako okrasné rostlinky.
Zatímco léto bývá velice štědré na ovoce i zeleninu, v zimě už tolik možností nemáme. Přesto se na pultech obchodů i na našich stolech často objevují mandarinky a to je dobře. Toto malé osvěžující ovoce je totiž nejen skvělý zákusek, ale také zdrojem mnoha vitamínů a dalších prospěšných látek. Vyplatí se tedy po malých oranžových plodech sáhnout co nejčastěji. Jsou bohaté na vitamíny Mandarinky obsahují spoustu vitamínů A a C. Tím nám pomáhají posilovat imunitu, což nejvíce oceníme právě v zimě.
V dobách, kdy ještě neexistovaly lékárny a lékaři v každém městě (nebo byli velmi drazí na to, aby si je prostý člověk mohl dovolit), byli lidé odkázání na pomoc přírody. V každé vesnici byla babka kořenářka, která znala prospěšné vlastnosti různých bylin. A ty skutečně pomáhaly proti mnohým neduhům. Na rozdíl od některých léků to byly prostředky naprosto přírodní a přirozené. Lidským tělem byly mnohem lépe přijímány a měly méně vedlejších účinků!
Čekání na čerstvou zeleninu může být někdy velmi dlouhé. Proto je dobré si čekání ukrátit tím, že začneme využívat produkty, které podpoří naši imunitu. Mrkev, řepa nebo celer mohou snadno zvadnout, brambory zase vyklíčit. Objevit se může nebezpečný solanin. Kazí se nejen zelenina, ale také ovoce. Zkuste nové možnosti, než bude k dispozici čerstvé ovoce a zelenina Vitamíny a minerály můžete získat i jinými způsoby. Siláž pomůže obnovit střevní flóru, která může být poškozena užíváním antibiotik.
Chřest, pálivý kořen plný mnoha vitaminů a dalších pro zdraví důležitých látek. Velmi často bývá spíše v menu hromadných sešlostí. Nejčastěji se s ním setkáte na rodinných oslavách anebo jako přílohou ke grilovanému masu a klobáskám. Má velmi specifickou vůni a pro některé lidi nepříjemně pálivou a na jazyku štiplavou chuť. Ovšem každý by se měl naučit chřest čas od času k nějakému pokrmu přidat, jelikož obsahuje mnoho důležitých látek, které jsou velmi vhodné jako prevence pro zdraví.
Věděli jste, že otravného hmyzu se můžete zbavit pomocí rostlin? Jakmile se venku oteplí, otevíráme okna, abychom v domácnosti měli čerstvý vzduch. Pokud ale v každém okně nemáte sítě, přilákáte tak komáry, mouchy, ale i jiný otravný hmyz. Kromě repelentních přípravků do zásuvek můžete proti komárům bojovat i jiným způsobem. A to nejen na parapetu u okna domu, ale i na terase či balkoně. K tomuto kroku vám pomohou rostliny, které zároveň vyzdobí daný prostor.








