Tangerines 1721633 1920

Ani v zimě nechybí čerstvé ovoce. Mandarinky jsou tou nejlepší volbou, po čem sáhnout

Zatímco léto bývá velice štědré na ovoce i zeleninu, v zimě už tolik možností nemáme. Přesto se na pultech obchodů i na našich stolech často objevují mandarinky a to je dobře. Toto malé osvěžující ovoce je totiž nejen skvělý zákusek, ale také zdrojem mnoha vitamínů a dalších prospěšných látek. Vyplatí se tedy po malých oranžových plodech sáhnout co nejčastěji.

Jsou bohaté na vitamíny

Mandarinky obsahují spoustu vitamínů A a C. Tím nám pomáhají posilovat imunitu, což nejvíce oceníme právě v zimě. Co se týče vitamínu A, jsou mandarinky obzvláště cenným zdrojem. Ukázaly se být na něj dokonce bohatší než pomelo, citrony nebo pomeranče. Vitamín A má pozitivní vliv na zrak a jeho konzumace je skvělou prevencí proti glaukomu neboli zelenému zákalu.

Mohlo by vás zajímat:  Avokáda se nemusíme bát. Obsažené tuky jsou nesmírně zdravé a nabízí i další benefity
Zdroj obrázku: Pixabay

Mandarinky by měli užívat také ti, kdo se chtějí chránit před cukrovkou a srdečními chorobami. Brání usazování tukových zásob v játrech i jiných orgánech. Kromě toho jsou mandarinky pro svůj nízký obsah kalorií vhodné i do diety – jedna mandarinka má průměrně pouhých 34 kcal. Jejich konzumace také pomáhá očistit tělo od toxinů a zlepšovat trávení.

Jak je skladovat?

Citrusy, mezi něž mandarinky patří, se v obchodech začínají objevovat hlavně v podzimních měsících. Je to proto, že tehdy začíná sklizeň v jihoevropských státech, odkud se k nám dovážejí. Při kupování mandarinek byste měli zkontrolovat, zda mají jednolitou barvu. Vyhněte se kupování scvrklých nebo nahnilých plodů, chuťově by nebyly vůbec dobré.

Mohlo by vás zajímat:  Vysazujeme ovocné stromky
Zdroj obrázku: Pixabay

V zimních měsících nekupujte mandarinky na trzích, protože mohou být přemrzlé, a tím pádem i kyselé nebo nahořklé. Protože mandarinky bývají chemicky ošetřené, po jejich oloupání byste si vždy měli umýt ruce. Aby citrusové plody vydržely celou zimu, skladujte je v tmavé a chladné místnosti odděleně od ostatního ovoce. Uvolňují totiž etylen, který urychluje hnilobný proces u jiných druhů.

Zdroj: https://www.delish.com/food-news/a26839032/benefits-of-tangerines/
Přidat na Seznam.cz