Mezi tradiční zimní ovoce patří pomeranče, banány a hlavně mandarinky. V našich zeměpisných podmínkách se sice příliš nepěstují, ale listopad, prosinec a leden jsou měsíce, kdy vrcholí dovoz tohoto oblíbeného ovoce pocházejícího ze subtropů. Mandarinka je dokonce jedním ze tří původních citrusů, ze kterých byly postupně vyšlechtěny desítky druhů citrusových plodů moderního světa. Základní vlastnosti Nikoho asi nepřekvapí, že mandarinka patří mezi velmi bohaté zdroje vitaminu C (jako všechny citrusy).
Pouteria campechiana je ovoce, které pochází ze Střední Ameriky, ale hojně se pěstuje také v Asii. Někdy se mu lidově říká vaječné ovoce, a to právě pro jeho žlutou barvu, která připomíná vaječný žloutek. Na první pohled vypadá jako paprika, ale ve skutečnosti se jedná o ovoce se sladkou chutí, která se někdy přirovnává k vaječnému likéru. Obsahuje mnoho cenných látek, jako je vápník, fosfor, železo, vitamín B, poměrně hodně vitamínu C a karoten.
Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Lidové pořekadlo napovídá, že pravidelná konzumace všem velmi dobře známého ovoce může přispět k prevenci mnoha chorob, mimo jiné i Alzheimerovy choroby nebo demence. Ačkoliv se o tom moc nemluví, jablka se pyšní spoustou zdravotních benefitů. Dle výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny britským zpravodajským serverem Daily Mail, lze vědecky prokázat velmi pozitivní dopad pravidelné konzumace jablek na lidský organismus.
Chutnají trochu nahořkle, což ne každému vyhovuje. Zároveň jsou zásobárnou pořádné dávky vitaminu C. Grapefruit patří mezi běžně dostupné citrusy, které seženeme v každém supermarketu. Odborníci vyzdvihují zdravotní benefity, se kterými vás nyní seznámíme. Vitaminová bomba Jak jsme už zmínili, vitamin C se v citrusových plodech nachází v hojném množství. Dalším bonusem je obsah vitaminu B9 (neboli kyseliny listové). Oba přispívají k posílení imunitního systému.
Rozinky jsou skvělou svačinou na cesty a pochoutkou, kterou lze snadno a příjemným způsobem nahradit běžné sladkosti. Ať už je budete konzumovat samotné či je přidáte do jogurtu, vaše tělo vám poděkuje. Nejen že jsou pro naše zdraví velmi prospěšné, zároveň jsou chutné.
Mám několik kamarádek, které nedají dopustit na takzvané BIO potraviny. Některé jsou až tak zfanatizované, že na čem není tato nálepka nebo označení, tak to prostě nekoupí. A samozřejmě jsem musela pravidelně poslouchat povídání o tom, jak je dané ovoce lepší kvality, jak je zdravější a jak je také chutnější. Tak jsem to vyzkoušela Vždy jsem měla o nálepce BIO pochybnosti a myslela si, že je to jenom marketingový tah.
Fíky sice neoplývají svou velikostí, ale na úkor své malosti se vyznačují mnohými pozitivními účinky na lidské tělo. Podporují činnost střev a celý trávicí systém. Velmi dobře chutnají sušené fíky, avšak opět platí, že čerstvé ovoce i zelenina má nejvyšší podíl zdraví prospěšných látek. Proto byste neměli konzumovat jen fíky sušené. Zavítejte také někdy do obchodu cíleně pro ty čerstvé. Jaké tělu prospěšné látky fík obsahuje Fíky mají jemnou chuť, která je příjemně sladká.
Pokud se Vám při slově carambola vybaví loupežník Karaba, jste úplně vedle. Vraťte se ze světa pohádek zpět sem k nám na zem. Pro toto ovoce můžete zavítat do Východní Indie, anebo jen do našeho obchodu do oddělení ovoce a zeleniny. Jedná se o méně známe ovoce, které nese hned několik českých názvů.