Tangerines 3114765 1920

Výtečné mandarinky doplní vitaminy v zimním období v několika druzích podle chuti

Mezi tradiční zimní ovoce patří pomeranče, banány a hlavně mandarinky. V našich zeměpisných podmínkách se sice příliš nepěstují, ale listopad, prosinec a leden jsou měsíce, kdy vrcholí dovoz tohoto oblíbeného ovoce pocházejícího ze subtropů. Mandarinka je dokonce jedním ze tří původních citrusů, ze kterých byly postupně vyšlechtěny desítky druhů citrusových plodů moderního světa.

Základní vlastnosti

Nikoho asi nepřekvapí, že mandarinka patří mezi velmi bohaté zdroje vitaminu C (jako všechny citrusy). Najdete v ní ale i prekurzory vitaminu A, které jsou velmi důležité pro zdravý zrak a celkovou podporu imunity. Pravidelná konzumace mandarinek poslouží jako dobrá prevence proti onemocnění během chladných dní. Kombinace těchto dvou vitaminů člověka chrání i před diabetem a rakovinou. Nejvíce cenných živin se nachází na povrchu měsíčků mandarinky.

Mohlo by vás zajímat:  Nejlepší banán na světě má červenou špičku. Málokdo ví, co netypická ozdoba znamená

Jak ji správně konzumovat

Mandarinky bohužel poměrně rychle podléhají hnilobě, takže není žádnou výjimkou, že se vám zkazí několik dní po nákupu. Důvodem můžou být i nevhodné podmínky během letecké přepravy a skladování. Stav mandarinky nejlépe odvodíte podle slupky. Čerstvý a nezkažený plod jde snadno oloupat a uvnitř najdete šťavnatou a voňavou dužinu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Pokud na první pohled působí slupka nevábně a scvrkle, mandarinku raději nekupujte. Riskujete, že vás po oloupání čeká nepříliš chutné překvapení.

Různé odrůdy

Ve většině mandarinek se nachází i drobná semínka, která zanechávají v puse nepříjemnou hořkou pachuť. Pokud vás nebaví vybírat z jednotlivých měsíčků semínka, sáhněte po odrůdě Satsuma. Nejvíce sladké a oblíbené v České republice jsou klementinky. Kdo si potrpí na kyselejší chuť, oblíbí si pravděpodobně tangelo. Jedná se o křížence mandarinky a grapefruitu.

Mohlo by vás zajímat:  Tyto plody se vyplatí sklízet až po mrazu. Získají lepší chuť a texturu
Zdroj obrázku: Pixabay

Většina mandarinek na českém trhu byla vypěstována ve Španělsku, Řecku nebo na jihu Afriky. Než se dostanou na pulty supermarketů, cestují často celé týdny. Pokud si chcete na mandarince opravdu pochutnat, dejte přednost plodům prodávaným na trzích.

Přidat na Seznam.cz