Vaječné ovoce nahradí cukr, přitom podporuje spalování tuků a působí jako antidepresivum

Pouteria campechiana je ovoce, které pochází ze Střední Ameriky, ale hojně se pěstuje také v Asii. Někdy se mu lidově říká vaječné ovoce, a to právě pro jeho žlutou barvu, která připomíná vaječný žloutek. Na první pohled vypadá jako paprika, ale ve skutečnosti se jedná o ovoce se sladkou chutí, která se někdy přirovnává k vaječnému likéru. Obsahuje mnoho cenných látek, jako je vápník, fosfor, železo, vitamín B, poměrně hodně vitamínu C a karoten.

Jak je ovoce Pouteria campechiana prospěšné 

Obsahuje tryptofan, což je aminokyselina, která příznivě ovlivňuje práci nervového systému, chrání před depresí a podporuje dobrý spánek. Ovoce má nejen příznivý vliv na naši pohodu, ale také urychluje spalování tuků. Proto se používá také při hubnutí. Tato aminokyselina se objevuje i v jiných rostlinných a živočišných produktech. Zejména pak v banánech, tresce, luštěninách a mase.

Zdroj obrázku: Pixabay

Další aminokyselinou, která se nachází ve vaječném ovoci, je methionin, který podporuje detoxikaci těla, má příznivý vliv na zdraví kardiovaskulárního systému a podporuje procesy regenerace pojivové tkáně, vlasů a nehtové kůže. Nachází se také v hrášku, čočce a mase. Toto zázračné ovoce dále obsahuje lysin, také aminokyselinu, která se někdy dodává ve formě doplňků. Kupují si ji zejména lidé, kteří se starají o svou postavu. Ovlivňuje totiž regeneraci tkání, spalování tuků a budování svalové hmoty. Dále také zabraňuje ateroskleróze, chrání kardiovaskulární systém a zlepšuje koncentraci.

Konzumace ovoce Pouteria campechiana

Ovoce lze jíst čerstvé nebo z něj připravíte džemy, marmelády i kompoty. Dokonce se z něj vyrábí i mouka a snadno se používá pro přípravu mléčných dezertů, včetně zmrzliny. Vyniká svou sladkou chutí, díky níž je vhodné jako náhražka cukru a přidává se do koláčů a krémů, používaných jako náplň třeba do palačinek.

Přidat na Seznam.cz