Pokud jde o brambory, jedná se celosvětově o jednu z nejrozšířenějších plodin, které slouží k přípravě jak jídel, jejichž jsou hlavní složkou, tak také příloh. Pokud jde o způsoby jejich přípravy, jejich počet je téměř nepřeberný, ale pro drtivou většinu z nich je typické to, že se při nich brambory konzumují teplé. Vzhledem k látkám, které obsahují (zejména škrobu), však odborníci doporučují, abyste je pravidelně jedli i studené.
Jen málokdo by asi prohlásil, že nemá rád květák. V různých úpravách nás provází od dětství, například ve formě polévky, smažených kousků, pyré nebo mozečku. Možná jste však o něm nevěděli, že je šťastnou volbou i pro ty, kteří se na léto chtějí bavit přebytečných kilogramů. Zázrak jménem květák Poslední dobou se můžete zejména v reklamách a také pořadech věnovaných výživě setkat s pojmem superpotraviny.
V létě, převážně v červenci, se zahrada začíná uvolňovat a vy se zbavujete zbytků zeleniny a také plevele. Pokud máte čas a chuť, vaše pěstování nemusí být u konce. I tento měsíc může být vhodný pro další zasetí zeleniny. Jaká zelenina bude vhodná pro opětovné zasazení? Příprava zeminy Červenec je ideálním časem pro meziplodiny. Jedná o plodiny pěstované mezi hlavními daty sklizně. Je známo, že listová zelenina je pro tento účel dokonalá.
Tykev patří k oblíbeným rostlinám mezi zahrádkáři. Rychle roste a nabízí plody různých tvarů. Z takové okrasné tykve lze vyrobit mnoho krásných dekorací. Pěstování tykví není nikterak složité, ale i tak je třeba rostlinám a plodům poskytnout pravidelnou péči. Co stojí za to vědět o pěstování tykve a co dělat, aby plody byly krásné? Tykev: květy a plody Lagenárie patří mezi exotičtější rostliny z rodiny tykví.
Mnozí z nás znají mořské řasy pouze jako tenké slisované plátky, do kterých se balí sushi. Nejsme žádnou mořskou velmocí, a tak jsou naše znalosti o darech moře poněkud zkreslené. Pravdou ale je, že se mořské řasy dají koupit i v jiných podobách, než jsou čtverečky na přípravu sushi. A lze z nich připravit opravdu mnoho různých pokrmů.
Rajče není jedno, rajčat je nespočet druhů. Ale věděli jste, že rajče je ovoce? Takzvané rajské jablíčko? Ovšem říká se mu zelenina, protože za zeleninu jej považují především výživoví odborníci. V roce 2011 o rajčatech dokonce rozhodoval Evropský parlament, který jej zařadil mezi ovoce. Pro nás však rajče zůstane zeleninou, která je nabitá spoustou důležitých živin. Abyste se v rajčatech vyznali, prozradíme vám, jaké druhy lze s jinými potravinami kombinovat.
Zelenina je zastoupena mnoha různými druhy a v naprosté většině zemí a kultur tvoří důležitou a neodmyslitelnou součást denního jídelníčku. Možná jste však nevěděli, jaké výhody v sobě nese konzumace mladé zeleniny a také to, u jakých druhů zeleniny je třeba dát si právě na mladou zeleninu pozor a z jakého důvodu.
Artyčok je rostlina připomínající bodlák, která pochází z Blízkého východu, kde byl hlavně v Egyptě již kolem roku 500 př. n. l. považován za vybranou delikatesu. V 16. století se začal účelově pěstovat také v Jižní Americe a koncem 18. století se stal vyhlášenou pochoutkou francouzské šlechty. Jeho historie je dlouhá a dnes ho můžeme zakoupit v téměř každém supermarketu.