Květák není obyčejná zelenina. Doplní důležité živiny a zároveň podpoří štíhlou linii
Jen málokdo by asi prohlásil, že nemá rád květák. V různých úpravách nás provází od dětství, například ve formě polévky, smažených kousků, pyré nebo mozečku. Možná jste však o něm nevěděli, že je šťastnou volbou i pro ty, kteří se na léto chtějí bavit přebytečných kilogramů.
Zázrak jménem květák
Poslední dobou se můžete zejména v reklamách a také pořadech věnovaných výživě setkat s pojmem superpotraviny. Těmi se rozumí takové potraviny, které mají vysoký obsah zdraví prospěšných látek, a květák k nim bezpochyby také patří. Je bohatým zdrojem vlákniny a obsahuje i přírodní látky, které mají protirakovinné účinky. Snižuje také cholesterol a napomáhá optimalizaci oběhové soustavy. Právě vysoký obsah vlákniny stojí za schopností květáku rychle vyvolat pocit nasycení a následně tak snížit i hmotnost.
![](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/38854/kvetak-neni-obycejna-zelenina-doplni-dulezite-ziviny-a-zaroven-podpori-stihlou-linii-2.jpg)
Možná vás překvapí, že například vitamin C je ve květáku obsažen dokonce ve větším množství než v citrusech. Vedle toho obsahuje květák také vitaminy A, B a E. Pokud jde o minerály, obohatí květák naše tělo zejména o vápník, chrom, hořčík, draslík a zinek.
Co se týče způsobu konzumace květáku, nejčastější je jeho tepelná úprava na různé způsoby, ale abyste z něj získali skutečně maximum prospěšných látek, měli byste si ho čas od času dopřávat také v syrové podobě. Platí zásada, že čím mladší květák, tím lepší, ale i tak vám může způsobit nadýmání. S množstvím to nepřehánějte a nenahrazujte jím jiné druhy zeleniny, protože přílišná konzumace může mít negativní dopad na činnost štítné žlázy. Níže uvádíme recept využívající syrový květák, který rovněž přispěje ke zdraví vašich jater.
![](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/38854/kvetak-neni-obycejna-zelenina-doplni-dulezite-ziviny-a-zaroven-podpori-stihlou-linii-3.jpg)
Recept pro zdravá játra
K přípravě tohoto lehkého pokrmu budete potřebovat následující ingredience:
- čtvrtinu syrového květáku,
- 2 střední syrové mrkve,
- půl lžičky plnotučné hořčice,
- 2 polévkové lžíce přírodního jogurtu,
- sůl,
- pepř,
- čerstvý kopr.
Příprava je velice jednoduchá. Omytý květák a mrkev nastrouhejte na hrubší straně struhadla, kopr nasekejte najemno a všechny ingredience dobře smíchejte v misce.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/282844#benefits
![Přidat na Seznam.cz](https://www.seznam.cz/media/img/add-to-seznam-button/pridat-na-seznam.png)