Delikátní artyčok potěší buňky celého těla. Připravit lze na mnoho způsobů

Artyčok je rostlina připomínající bodlák, která pochází z Blízkého východu, kde byl hlavně v Egyptě již kolem roku 500 př. n. l. považován za vybranou delikatesu. V 16. století se začal účelově pěstovat také v Jižní Americe a koncem 18. století se stal vyhlášenou pochoutkou francouzské šlechty. Jeho historie je dlouhá a dnes ho můžeme zakoupit v téměř každém supermarketu. Mnoho z nás ale pořád netuší, jak artyčok připravovat a s jakými potravinami je vhodné ho kombinovat. Můžete si ho upéct jen tak samotný nebo z něj vytvořit hotová kulinářská díla. Navíc vám za něj vaše tělo poděkuje.

Zdroj obrázku: Freepik

Obsahuje vše, na co si jen vzpomenete

Vitamíny, třísloviny, enzymy a ester cynarin – to je jen zlomek účinných látek, které jsou v této rostlině obsaženy. Díky nim dokáže snížit vysoký cholesterol a aktivně napomáhá při boji s cukrovkou snižováním hladiny cukru. Již po staletí je využíván při léčbě jater a žlučníku – zvyšuje tvorbu žluči a její vylučování, dále podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Osvědčil se i při léčbě alergií a ekzémů. Konzumujte jej i v případě, že máte onemocnění slinivky – podporuje její funkce a produkci trávicích enzymů. Je vhodný i pro ženy, které se chystají otěhotnět nebo již těhotné jsou, a to pro vysoký obsah kyseliny listové.

Zdroj obrázku: Freepik

V jaké formě ho do sebe dostat?

Nejpřirozenější je samozřejmě konzumace, sporná je ale tepelná úprava, při které může ztratit část účinných látek. Na trhu je však dostupný v mnoha podobách – seženete ho ve formě kapslí v lékárnách nebo ve specializovaných prodejnách jako olej či hořký nápoj. Měli byste si na něj dát pozor pouze v případě těžké poruchy ledvin.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits
Přidat na Seznam.cz