Zelenina1

Zdraví nejlépe prospěje mladá zelenina, má více důležitých živin a její příprava je rychlá

Zelenina je zastoupena mnoha různými druhy a v naprosté většině zemí a kultur tvoří důležitou a neodmyslitelnou součást denního jídelníčku. Možná jste však nevěděli, jaké výhody v sobě nese konzumace mladé zeleniny a také to, u jakých druhů zeleniny je třeba dát si právě na mladou zeleninu pozor a z jakého důvodu.

Výhody konzumace mladé zeleniny

Mladá zelenina se vyznačuje křehčí strukturou, což znamená, že k její přípravě vám postačí mnohem méně času a díky tomu se z ní nevyloučí tolik zdraví prospěšných látek. Dalším plusem je její lehká stravitelnost, díky níž ji můžete bez obav podávat nejen nemocným, ale také malým dětem nebo seniorům, kteří již přece jen mívají citlivější zažívání. Jen je třeba ji zkonzumovat co nejdříve po zakoupení, ideálně nejpozději do 3 dnů, protože rychle uvadá.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí česnek chutná nejlépe. Jeho pěstování zvládne každý
Zdroj obrázku: Freepik

Tato zelenina je velice vhodná také pro nejrůznější detoxikační a redukční programy, a to díky nízkému obsahu kalorií a vyššímu obsahu vody a vlákniny. Navíc obsahuje látky napomáhající spalování tuků, zejména vitamin B a snadno stravitelné sacharidy.

Konzumace mladé zeleniny snižuje cholesterol a podle odborníků může snížit riziko vzniku nádorových nemocnění.

Hitem jsou rovněž takzvané microgreens, což jsou lístky mladé zeleniny, do výšky necelých 8 cm. Pěstovat je můžete sami doma, nejlépe se hodí například brokolice, česnek, řeřicha, okurka, fazole a další. Pokud je pravidelně zařadíte do svého jídelníčku, pomohou vám zpomalit procesy stárnutí a ochrání vás před volnými radikály svými antioxidačními účinky.

Mohlo by vás zajímat:  Mnozí nastrouhají brambory a šílí. Neznají jednoduché metody, díky kterým brambory nikdy neztmavnou
Zdroj obrázku: Freepik

Na které druhy zeleniny je dobré dát si pozor

Obezřetnost je namístě u těch druhů zeleniny, které mají tendenci v sobě koncentrovat například dusičnany nebo jiné látky, které jsou ve větším množství škodlivé. Jedná se například o jarní cibulku, pažitku, ředkvičky a hlávkový salát. U těchto druhů je lepší zaměřit se na vzrostlejší zeleninu, mladou si můžete dopřát také, ale jen výjimečně v malém množství.

Zdroj: https://www.cbsnews.com/news/eat-more-vegetables-fruit-while-young-healthier-heart-in-midlife/
Přidat na Seznam.cz