Při pěstování zeleniny si musíte dát pozor, jaké produkty dáváte vedle sebe. Některé druhy plodin se vedle sebe nesnesou nebo dělají neplechu a jeden druhému může způsobit, že nebude mít plody chutné nebo dostatečně velké. Pěstování zeleniny může být zábava, ale musíte se naučit určitá pravidla.
Listový nebo ledový salát potřebuje ještě před konzumací důkladně umýt, zvlášť pokud jste ho zrovna vytrhali ze záhonu. Ty, které koupíte v obchodě, jsou sice umyté, i tak si ale dávejte pozor, aby v žádném z listů nezůstal kousek hlíny nebo jiné nečistoty. Ještě před samotnou přípravou salát umyjte horkou vodou Vroucí voda bude nejlepší způsob, jak salát poctivě umýt. Můžete takto očistit všechny druhy salátu.
Zelenina je i přes zimní období velmi důležitá, proto není dobré zapomínat s jejím zařazením do jídelníčku. Důvod je jednoduchý – v zimním období nesvítí slunce, máme málo pohybu a čerstvé ovoce je v nízké kvalitě, proto bychom si měli dopřát zeleninu v jídle. Prozradíme vám, která zelenina přes zimní období bude nejideálnější. Petržel Petržel má charakteristickou vůni, kterou buď lidé milují, nebo nesnáší. Vůně je způsobena éterickými oleji.
Mnoho lidí si neumí představit podzim bez dýně. Je to zelenina, která je bohatá na vitaminy a minerály, navíc ji najdete v mnoha receptech, které můžete na podzim uvařit. Dýně má ale spoustu léčivých vlastností, které by bylo škoda nevyužít. Dýně je plná vlákniny, je nízkokalorická a hodí se do diety Dýně pomůže tělo očistit od škodlivých látek, podle některých vědců dokonce může nahradit inzulin.
Cibule je v kuchyni nepostradatelná, ale nejen v ní. Je charakteristická svou chutí a vůní, hodí se téměř do všech pokrmů. Nejsou to ale jediné výhody, které cibule má. Její vlastnosti můžete využít také v jiných oblastech, hravě nahradí odstraňovač skvrn nebo uklidní podrážděnou pokožku. Pomocí cibule můžete vyleštit kovové předměty Jestli máte doma kovové předměty, snadno je můžete vyčistit právě pomocí cibule. Polovinu cibule nakrájejte nadrobno, zabalte ji do utěrky a potřete jí kovový předmět.
Ovoce a zelenina jsou vynikajícími potravinami pro naše zdraví. Aby však jejich konzumace byla skutečně prospěšná, nesmí na nich zůstávat žádné zbytky pesticidů. Nejlepší by samozřejmě bylo pěstovat si svou vlastní zeleninu nebo ovoce, případně kupovat jen výrobky s označením „bio“. Ale ne každý má takovou možnost. Proto pro vás máme několik způsobů, díky kterým se zbavíte pesticidů, a vy tak budete mít jistotu, že jíte opravdu zdravé potraviny.
Pokud se rozhodnete nakoupit větší množství ovoce nebo zeleniny, je nutné ho doma skladovat tak, aby po několik dní vydrželo čerstvé a použitelné. Mnoho lidí ale dělá chyby, které je stojí i několik kilogramů zeleniny, která hnije nebo ztratí své vlastnosti. Jakými triky udržíte ovoce a zeleninu déle čerstvé? Tento trik je známý. Banány stačí obalit potravinářskou folií, aby nehnědly. Tím oddálíte proces zrání. Folie zabrání také tmavnutí dužiny u avokáda.
Fenykl je nízkokalorická zelenina nabitá živinami. Obsahuje velké množství vitamínu C a draslíku. Tyto dvě živiny jsou zde zastoupeny ve velké míře. Má krásný tvar a bohatou vůni, kterou si většina z nás spojuje s dětským čajem proti nadýmání. Sloučeniny v něm mají blahodárný účinek na zažívací, nervový a imunitní systém. Může se jíst syrový, ale také vařený, grilovaný či pečený. Jak fenykl koupit Fenykl seženete v každých větších potravinách.