Zeleninu je velmi důležité konzumovat každý den. Většinou se setkáváme s informacemi, že bychom ji měli jíst převážně se slupkou, pokud to situace dovoluje, což je poměrně zavádějící. Záleží na mnoha faktorech, které je třeba vzít v úvahu. Jak by tomu tedy mělo být? Je lepší konzumovat zeleninu se slupkou, neboť obsahuje nejvíce vitaminů, anebo naopak zbytečně zatěžuje organismus?
Milujete chřest? Během sezony je chřestu v obchodech všude plno, proto neváhejte a také si ho kupte. Je velká pravděpodobnost, že chřest seženete čerstvý a lahodný. Znáte ale pravidla, podle kterých tuto chutnou zeleninu vybírat? Prozradíme vám několik zásad. Jak poznat čerstvý chřest? Vybrat kvalitní a čerstvý chřest není vždy jednoduché. Ještě k tomu, když jej dodavatelé zabalí do folie či krabičky.
Česnek, nebo cibule? Co je zdravější? Lidé by se dali rozdělit na dva tábory podle toho, zda při prvních známkách nachlazení sahají spíše po stroužku česneku, nebo po cibulové šťávě. Jenže jak už to tak bývá, pravda je někde uprostřed. Kdysi dávno, když se námořníci vydávali na dlouhou plavbu, brali si s sebou velkou zásobu cibule. Nebylo to kvůli ochucení pokrmů, ale kvůli vysokému obsahu vitamínu C, který se prokázal jako lék na kurděje.
Brambory jsou považovány za naši základní potravinu, která by v žádné domácnosti neměla chybět. Mnoho z nás si je doma pěstuje. A ti, kteří pro brambory nemají místo, si je kupují v obchodě. Brambory jsou chutné, levné a dostupné každému. Jednoduše jsou nenahraditelné a měl by je jíst každý z nás. Jsou totiž velmi zdravé. Zdravé i pro dítě Pediatři, ale i výživoví poradci doporučují, aby děti jedly brambory již jako druhou potravinu. Dělá se jim z brambor pyré.
Při pěstování zeleniny si musíte dát pozor, jaké produkty dáváte vedle sebe. Některé druhy plodin se vedle sebe nesnesou nebo dělají neplechu a jeden druhému může způsobit, že nebude mít plody chutné nebo dostatečně velké. Pěstování zeleniny může být zábava, ale musíte se naučit určitá pravidla.
Listový nebo ledový salát potřebuje ještě před konzumací důkladně umýt, zvlášť pokud jste ho zrovna vytrhali ze záhonu. Ty, které koupíte v obchodě, jsou sice umyté, i tak si ale dávejte pozor, aby v žádném z listů nezůstal kousek hlíny nebo jiné nečistoty. Ještě před samotnou přípravou salát umyjte horkou vodou Vroucí voda bude nejlepší způsob, jak salát poctivě umýt. Můžete takto očistit všechny druhy salátu.
Zelenina je i přes zimní období velmi důležitá, proto není dobré zapomínat s jejím zařazením do jídelníčku. Důvod je jednoduchý – v zimním období nesvítí slunce, máme málo pohybu a čerstvé ovoce je v nízké kvalitě, proto bychom si měli dopřát zeleninu v jídle. Prozradíme vám, která zelenina přes zimní období bude nejideálnější. Petržel Petržel má charakteristickou vůni, kterou buď lidé milují, nebo nesnáší. Vůně je způsobena éterickými oleji.
Mnoho lidí si neumí představit podzim bez dýně. Je to zelenina, která je bohatá na vitaminy a minerály, navíc ji najdete v mnoha receptech, které můžete na podzim uvařit. Dýně má ale spoustu léčivých vlastností, které by bylo škoda nevyužít. Dýně je plná vlákniny, je nízkokalorická a hodí se do diety Dýně pomůže tělo očistit od škodlivých látek, podle některých vědců dokonce může nahradit inzulin.