Ovoce Zelenina

Správné skladování udrží ovoce i zeleninu déle čerstvé, plné chuti i vitamínů

Pokud se rozhodnete nakoupit větší množství ovoce nebo zeleniny, je nutné ho doma skladovat tak, aby po několik dní vydrželo čerstvé a použitelné. Mnoho lidí ale dělá chyby, které je stojí i několik kilogramů zeleniny, která hnije nebo ztratí své vlastnosti.

Jakými triky udržíte ovoce a zeleninu déle čerstvé?

Tento trik je známý. Banány stačí obalit potravinářskou folií, aby nehnědly. Tím oddálíte proces zrání. Folie zabrání také tmavnutí dužiny u avokáda. Pokud ho tedy nesníte celé, můžete si takto pomoci, aby vydrželo do druhého dne. Nejdříve ho ale pokapejte citronovou šťávou. Tato metoda funguje také na jablka, hrušky nebo melouny. Nepoužívejte ale alobal, který obsahuje hliník. Ten bude s kyselou šťávou reagovat a trik nebude fungovat.

Mohlo by vás zajímat:  Bezinky posílí imunitu a zatočí s nachlazením. Připravte si domácí šťávu nebo sirup
Zdroj obrázku: Freepik

Brambory skladujte na suchém a tmavém místě. Můžete je dát do koše, krabice nebo plátěného sáčku. Jestli zůstanou ve fólii, mohou rychle zelenat. K bramborám můžete přidat čerstvé jablko, které zabrání pučení. Naopak u brambor by neměla být cibule, protože vylučuje látky, které urychlují rozklad zeleniny. Brambory nepatří do ledničky, stejně jako rajčata, která tím přijdou o chuť a budou se rychleji kazit.

Které potraviny naopak do ledničky dát musíte?

Některé potraviny potřebují dostatečný chlad, aby vydržely déle čerstvé a neztratily své vlastnosti. Okurky mohou být v ledničce klidně celý týden, aniž by se změnil jejich vzhled nebo chuť. Stejně jako brokolice, květák nebo ledový salát. Zásuvku byste ale předtím měli vyložit papírovou utěrkou, která bude vsakovat přebytečnou vodu ze zeleniny.

Mohlo by vás zajímat:  Nakládané zelí je vitamínová bomba, k dokonalé chuti stačí dvě ingredience
Zdroj obrázku: Pixabay

Bylinky sice v ledničce mít můžete, ale i tam budou rychle vadnout. Proto si je nasekejte, vložte do formiček na led a zalijte vodou. Dejte do mrazáku a budete mít vždy po ruce kousek bylinek, které se budou hodit do omáček nebo polévek. Jestli jste si koupili větší množství ředkviček nebo kedluben, můžete jim doma odstranit listy. Tím zamezíte rychlejšímu vysychání. I tak je ale dobré kupovat jen takové množství zeleniny, které jste schopni zkonzumovat co nejdříve.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/collection/12-tricks-to-keep-fruits-and-vegetables-fresh-longer/
Přidat na Seznam.cz