Fenykl1

Fenykl lze připravit na mnoho chutných receptů, tuto zdravou zeleninu si zamilují i děti

Fenykl je nízkokalorická zelenina nabitá živinami. Obsahuje velké množství vitamínu C a draslíku. Tyto dvě živiny jsou zde zastoupeny ve velké míře. Má krásný tvar a bohatou vůni, kterou si většina z nás spojuje s dětským čajem proti nadýmání. Sloučeniny v něm mají blahodárný účinek na zažívací, nervový a imunitní systém. Může se jíst syrový, ale také vařený, grilovaný či pečený.

Jak fenykl koupit

Fenykl seženete v každých větších potravinách. Vždy vybírejte baňaté, pevné – ne gumové. Dále musí být hlíza křehká a krásně zeleno-bílá. Pokud je fenykl suchý, stejně tak i jeho stonky, vyhněte se mu, je starý. Skladujte ho ve spodní části lednice v šuplíku.

Mohlo by vás zajímat:  Rebarbora je na pěstování nenáročná, výborně obohatí každodenní jídelníček
Zdroj obrázku: Freepik

Jak porcovat

Celou hlízu opláchněte pod tekoucí vodou, odřízněte horní část a dolní část. Také odstraňte několik vnějších listů. Nyní můžete fenykl podélně rozkrojit a dát zapéct. Můžete jej také nakrájet na kolečka či na čtvrtky a dát dusit či zapéct s masem nebo bramborami.

Jak fenykl využít

Zkuste salát. Tenké plátky fenyklu přelijte olivovým olejem, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Fenykl milují děti. Druhá možnost je salát ke grilovanému masu. Smíchejte fenykl s lehce smaženými žampiony, dýňovými semínky, čerstvým koriandrem, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Mohlo by vás zajímat:  Cuketu zvládne vypěstovat i začátečník. Bohatou úrodu zajistí několik jednoduchých pravidel
Zdroj obrázku: Freepik

Dušený fenykl

Na pánvi rozehřejte rostlinný olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a orestujte ji. Po pár minutách přidejte fenykl nakrájený na tenké plátky, přiklopte pokličkou a duste alespoň deset minut. Poté přisypte loupaná rajčata a půl sklenice vývaru, nejlépe zeleninového. Duste dalších dvacet minut.

Upečte ho

Dva očištěné fenykly nakrájíme na polovinu a dusíme je dvacet minut. K dušení přidejte citronovou šťávu a sůl. Dále přidejte nivu, dvě lžíce tvarohu, nakrájený stroužek česneku a celek dochuťte pepřem. Dejte do zapékací mísy, přidejte rajčátka a goudu. Zapékejte.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits
Přidat na Seznam.cz