Přepichování rajčat zajistí bohatou úrodu. Klíčem k úspěchu je počkat na správný okamžik

Young Green Seedlings Tomato Pots Wooden Background Woman Transplanting Seedlings Pricking Out

Přepichování rajčat je činnost, kterou možná většina lidí nezná. Pro zahradníky to ale není žádná neznámá věc, protože se jí věnují již nějakou dobu. Mnohdy ji znají i pod jiným názvem. Někteří označují stejnou činnost jako takzvané pikýrování, u některých se objevuje i pojem prošívání – jiný význam slova pikýrovat, vycházející z anglického “prick out“. Vždy jde ale o činnost stejnou a jestli to neuděláte včas, mohou rajčata uschnout nebo se jinak znehodnotit.

Červená řepa udrží celé tělo v rovnováze. Jarní salát s hruškami a olivami si zamilujete

Hummus

V tuzemsku se červená řepa teprve dostává do popředí zájmu, ale i když ji známí kuchaři protěžují ve svých televizních pořadech, lidé jsou stále skeptičtí. Mají totiž živé vzpomínky na školní jídelny, ve kterých podávali mističky s kompotem z červené řepy k srbskému rizotu. Tato kombinace byla natolik odpudivá, že kvůli tomu na ni mnozí zanevřeli. Zbytečně, má totiž vynikající chuť a k tomu obsahuje řadu léčivých látek.

Špenát je nabitý zdravím, někteří by se mu ale měli obloukem vyhnout

Spinach Table

Špenát patří do skupiny listové zeleniny, která vyniká svým obsahem vitamínů, minerálů i zdraví prospěšných látek. Přidává se do salátů, těstovin, omáček, polévek nebo na pizzu, v tuzemsku se připravuje také vařený k pečenému masu a k bramborám nebo ke knedlíkům. Přesto se ho musí někteří lidé vzdát. Komu špenát prospěje a kdo by jej naopak měl vyřadit ze svého jídelníčku?

Okurky naložené v sáčku jsou hotové během několika hodin. Složitému zavařování bude konec

Pickled Cucumbers 1520638 1920

Nakládané okurky jsou oblíbeným pokrmem mnoha Čechů a někteří z nás si je také připravujeme doma. Dnes se podíváme na trochu netradiční recept na okurky, které se připravují v sáčku a jsou hotové během několika hodin. Navíc u nich není žádná tekutina. Jak je to možné a jak je tímto způsobem připravit? Domácí zavařenina trochu jinak Okurky patří mezi velmi oblíbenou zeleninu a hodně lidí si je také pěstuje doma.

Mnozí nastrouhají brambory a šílí. Neznají jednoduché metody, díky kterým brambory nikdy neztmavnou

Many Potatoes Together

Češi si život bez brambor nedokážou představit. Nastrouhané brambory můžete použít na mnoho receptů, včetně oblíbených bramboráků. Bohužel velmi rychle ztrácí svou krásnou barvu. Proč se to děje a jak tomu zabránit? Přesně na to se dnes podíváme a zjistíme, jestli proti tomu vůbec můžete něco udělat. Proč brambory tmavnou? Polyfenoloxidáza je enzym, který je zodpovědný za nevzhlednou změnu barvy nastrouhaných nebo oloupaných brambor.