Červená řepa patří mezi suroviny, které buď milujeme, nebo nesnášíme. O Velikonocích ji velmi často najdete na jídelních stolech.
Brambory patří mezi nejoblíbenější přílohu a jsou základem tuzemského jídelníčku už několik staletí, přestože původně přišly z Ameriky.
Křen patří mezi rostliny, které jsou spojovány především s Velikonocemi. Má ale štiplavou chuť, která nemusí sednout každému. Obsahuje spoustu látek, které příznivě ovlivňují naše zdraví.
Přepichování rajčat je činnost, kterou možná většina lidí nezná. Pro zahradníky to ale není žádná neznámá věc, protože se jí věnují již nějakou dobu. Mnohdy ji znají i pod jiným názvem. Někteří označují stejnou činnost jako takzvané pikýrování, u některých se objevuje i pojem prošívání – jiný význam slova pikýrovat, vycházející z anglického “prick out“. Vždy jde ale o činnost stejnou a jestli to neuděláte včas, mohou rajčata uschnout nebo se jinak znehodnotit.
V tuzemsku se červená řepa teprve dostává do popředí zájmu, ale i když ji známí kuchaři protěžují ve svých televizních pořadech, lidé jsou stále skeptičtí. Mají totiž živé vzpomínky na školní jídelny, ve kterých podávali mističky s kompotem z červené řepy k srbskému rizotu. Tato kombinace byla natolik odpudivá, že kvůli tomu na ni mnozí zanevřeli. Zbytečně, má totiž vynikající chuť a k tomu obsahuje řadu léčivých látek.
Špenát patří do skupiny listové zeleniny, která vyniká svým obsahem vitamínů, minerálů i zdraví prospěšných látek. Přidává se do salátů, těstovin, omáček, polévek nebo na pizzu, v tuzemsku se připravuje také vařený k pečenému masu a k bramborám nebo ke knedlíkům. Přesto se ho musí někteří lidé vzdát. Komu špenát prospěje a kdo by jej naopak měl vyřadit ze svého jídelníčku?
Nakládané okurky jsou oblíbeným pokrmem mnoha Čechů a někteří z nás si je také připravujeme doma. Dnes se podíváme na trochu netradiční recept na okurky, které se připravují v sáčku a jsou hotové během několika hodin. Navíc u nich není žádná tekutina. Jak je to možné a jak je tímto způsobem připravit? Domácí zavařenina trochu jinak Okurky patří mezi velmi oblíbenou zeleninu a hodně lidí si je také pěstuje doma.
Češi si život bez brambor nedokážou představit. Nastrouhané brambory můžete použít na mnoho receptů, včetně oblíbených bramboráků. Bohužel velmi rychle ztrácí svou krásnou barvu. Proč se to děje a jak tomu zabránit? Přesně na to se dnes podíváme a zjistíme, jestli proti tomu vůbec můžete něco udělat. Proč brambory tmavnou? Polyfenoloxidáza je enzym, který je zodpovědný za nevzhlednou změnu barvy nastrouhaných nebo oloupaných brambor.