Děti po nich šílí, ale ani dospělí nebývají pozadu a z misky zmizí během chvilky. Řeč je o slaďounkých jahodách, kterým patří léto. A nejen že skvěle chutnají, mají také blahodárný vliv na lidské zdraví. Jsou totiž plné vitamínů, minerálních a antioxidačních látek, které mají vliv na srdce i regulaci hladiny cukru v krvi, dokonce podporují hubnutí a uklidňují nervy. Proč ještě byste si měli dát misku čerstvých jahod k dnešní svačině?
Jestli jste ještě neochutnali bezinky, je nejvyšší čas začít. Uzdraví vaše pošramocené zdraví, posílí imunitu a navíc výborně chutnají. Není to jen skvělé ovoce, které si nasypete do bílého jogurtu. Vyrobit si můžete šťávu nebo sirup, který vás postaví na nohy. Pro lepší imunitu si udělejte vlastní šťávu Kilogram bezinky zalijte čtyřmi sklenicemi vody a přidejte stejné množství cukru. Ovoce by mělo být úplně potopené pod vodou.
Pokud se rozhodnete nakoupit větší množství ovoce nebo zeleniny, je nutné ho doma skladovat tak, aby po několik dní vydrželo čerstvé a použitelné. Mnoho lidí ale dělá chyby, které je stojí i několik kilogramů zeleniny, která hnije nebo ztratí své vlastnosti. Jakými triky udržíte ovoce a zeleninu déle čerstvé? Tento trik je známý. Banány stačí obalit potravinářskou folií, aby nehnědly. Tím oddálíte proces zrání. Folie zabrání také tmavnutí dužiny u avokáda.
Nemusíte použít to nejlepší ovoce, abyste si vyrobili džusy, kompoty nebo džemy. Ovoce ale před skladováním musíte probrat a vyhodit to, které je špatné, potlučené nebo plesnivé. Potom už stačí vybrat si způsob, jakým budete potraviny konzervovat. Jak ale postupovat, aby ovoce vydrželo po celou zimu bez toho, aby se zkazilo?
Pokud se vám urodilo více ovoce nebo zeleniny, než stihnete zkonzumovat, jistě přemýšlíte, jak ho uchovat třeba do zimy. Nejjednodušším způsobem je zamrazování. I při něm byste ale měli dodržovat pár zásad. Například je důležité ujistit se, že potraviny, které se chystáte zmrazit, jsou čerstvé a bez známek hniloby nebo přezrání. Pořiďte si speciální sáčky Existují speciální sáčky do mrazáku, které vám ušetří spoustu místa.
Miluje celá vaše rodina všechny druhy ovoce a zeleniny? Pak jistě ve vaší lednici či spíži najdete mnoho zásob, které je třeba během pár dní spotřebovat. Jak zařídit, aby zásoba potravin vydržela co nejdéle čerstvá? Osvojte si tyto skvělé rady a tipy a už nikdy nevyhazujte žádné zkažené druhy ovoce nebo zeleniny. Myslete na správný výběr Základem je správný výběr ovoce i zeleniny už v obchodě.
Jahody jsou osvěžujícím a chutným ovocem, které si zamiluje snad každý. Zejména v letních měsících se hojně konzumují jak samotné čerstvé, tak třeba v nejrůznějších limonádách. Výtečná je z jahod i zmrzlina anebo mléčný koktejl. Proč tuto surovinu zařadit do jídelníčku? Jaké látky obsahují jahody? Obecně se dá říct, že jahody jsou perfektním zdrojem vitamínu C. Dále v nich naleznete i vitamín B6, E, K a betakaroten.
Nic není tak osvěžující jako citronová šťáva. Nejedná se ovšem pouze o příjemnou vůni, ale také o účinky, které může mít. Již staří Číňané si byli vědomi, že citrony nejsou jen tak ledajakým ovocem. První zmínka o citronech pochází ze starověkého Egypta, kde rovněž znali skvělé využití této plodiny. Dneska už téměř každý ví, že citron je bohatý zejména na vitamín C, nicméně to není všechno, co nám může nabídnout.