Zavarovani

Uchovejte svou ovocnou úrodu přes zimu: konzervování je snadné a zvládne ho každý

Nemusíte použít to nejlepší ovoce, abyste si vyrobili džusy, kompoty nebo džemy. Ovoce ale před skladováním musíte probrat a vyhodit to, které je špatné, potlučené nebo plesnivé. Potom už stačí vybrat si způsob, jakým budete potraviny konzervovat. Jak ale postupovat, aby ovoce vydrželo po celou zimu bez toho, aby se zkazilo?

Sklenice musí být čisté a nesmí se naplnit po okraj

Sklenice na ovoce nejdříve důkladně umyjte a sterilizujte, stačí je vložit do horké vody do velkého hrnce. Můžete to udělat také na sucho, umyté a suché sklenice dejte do trouby na 100 stupňů, stačí jen několik minut. Plnit musíte sklenice velmi opatrně. Používejte trychtýř, abyste horkým ovocem nepostříkali sklenici zvenčí.

Mohlo by vás zajímat:  Jablko je odnepaměti symbolem zdraví a vitality. Jeho jedinečnou chuť i účinky zná celý svět
Zdroj obrázku: Freepik

Víčka byste měli pokaždé použít nová, ale pokud budete mít starší, nedávejte je nikdy do myčky nádobí, mohlo by se poškodit těsnění. Umyjte je pod horkou vodou, otřete čistým hadříkem a ještě předtím, než sklenice zavíčkujete, vnitřek víček potřete alkoholem. Sklenice byste měli skladovat v chladné a tmavé místnosti. Můžete je uchovávat také při pokojové teplotě, ale musí v místnosti být tma.

I když zavařeniny neotevřete, po roce ztrácejí cenné živiny

Už při zpracování ovoce se ztrácejí cenné vitamíny. Pokud budete sklenice skladovat více než rok, bude mít ovoce ještě menší hodnotu. Jak je tedy nejlépe připravit? Použijte k tomu hrnec se silným dnem. Místo klasického cukru dejte k ovoci želírovací cukr a také pektin. Zkracuje dobu zahřívání a zahušťování. Pokud chcete mít ovocné sklenice s nízkým obsahem cukru, můžete ho nahradit sladidly, jako je stévie.

Mohlo by vás zajímat:  Neotřelý živý plot i hlavní hvězda zahrady: rakytník je nenáročný a jeho plody bezkonkurenční
Zdroj obrázku: Pixabay

Během vaření je nutné ovoce pravidelně míchat. Místo vaření můžete ovoce například upéct, stačí je dát do trouby, kterou roztopte na 100 stupňů a nechte péct, dokud ovoce nebude husté, což může trvat až tři hodiny. Míchat stačí jen párkrát během celé doby pečení. Pokud budete ovoce pasterizovat, na dno hrnce dejte hadřík, aby se hrnec nerozbil. I tady v tom případě můžete ovoce zakonzervovat na sucho v troubě.

Zdroj: https://www.wikihow.com/Preserve-Fruit
Přidat na Seznam.cz