Fresh Strawberries Wooden Table (1)

Léto patří jahodovému mlsání. Dopřejte si tohoto ovoce plné hrsti, podpoříte své zdraví

Jahody jsou osvěžujícím a chutným ovocem, které si zamiluje snad každý. Zejména v letních měsících se hojně konzumují jak samotné čerstvé, tak třeba v nejrůznějších limonádách. Výtečná je z jahod i zmrzlina anebo mléčný koktejl. Proč tuto surovinu zařadit do jídelníčku?

Jaké látky obsahují jahody?

Obecně se dá říct, že jahody jsou perfektním zdrojem vitamínu C. Dále v nich naleznete i vitamín B6, E, K a betakaroten. Z minerálních látek je to pak draslík, hořčík, vápník, sodík a dále měď, zinek anebo mangan. Jahody kromě jiného obsahují i kyselinu jablečnou, salicylovou a citronovou. Tohle ovoce je i poměrně dietní. Ve sto gramech jahod se nachází pouze 42 kcal.

Mohlo by vás zajímat:  Sladké maliny vyrostou na každé zahradě. Za jednoduchou péči se odmění spoustou šťavnatých plodů
Zdroj obrázku: Freepik

Proč a v jakých situacích jahody konzumovat?

  • Ochráníte zdraví svého srdce. Antioxidanty obsažené v jahodách mohou snížit hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, a mohou tedy zabránit vzniku aterosklerózy. Kromě jiného snižují jahody i krevní tlak.
  • Udržíte si stálou hladinu cukru v krvi. A protože mají jahody nízký glykemický index, mohou je pojídat i lidé léčící se s diabetem. Denně je vhodné sníst cca 30 až 40 čerstvých jahod.
  • Jahody pomohou i s otoky. Mají totiž diuretický účinek (zlepšují odvodnění organismu). Také podpoříte funkci ledvin.
  • Zlepšíte kondici vašeho mozku. Jahody působí údajně i na schopnost koncentrace, na paměť a mohou se stát dokonalou prevencí depresí.
  • Podpoříte dobrou kondici a zdravý svalový i kosterní aparát, a to díky obsahu fosforu a vápníku.
  • Zlepšíte své vyprazdňování, a to díky obsahu vlákniny v jahodách. Vyhnout by se ovšem měli tomuto ovoci lidé, kteří trpí refluxem, pálením žáhy, žaludečními vředy a jaterní cirhózou.
Mohlo by vás zajímat:  Podzimní řez zajistí bohatou úrodu malin v příští sezóně
Zdroj obrázku: Freepik

Jahody jsou i častým potravinovým alergenem

Ti, kteří jsou citliví na potravinové alergie, by se měli jahodám raději vyhnout. Pokud už ovoce sníte a pocítíte svědění kůže a objeví se i zarudnutí a kopřivka, raději si naordinujte běžně dostupná antihistaminika (např. analergin). Tak zabráníte rozvoji příznaků a zklidníte celkovou reakci. Při závažných komplikacích neváhejte přivolat lékaře.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries
Přidat na Seznam.cz