Mrazene1

Zmražení ovoce a zeleniny vytvoří zásobu na zimu, pár triků uchová jejich chuť i barvu

Pokud se vám urodilo více ovoce nebo zeleniny, než stihnete zkonzumovat, jistě přemýšlíte, jak ho uchovat třeba do zimy. Nejjednodušším způsobem je zamrazování. I při něm byste ale měli dodržovat pár zásad. Například je důležité ujistit se, že potraviny, které se chystáte zmrazit, jsou čerstvé a bez známek hniloby nebo přezrání.

Pořiďte si speciální sáčky

Existují speciální sáčky do mrazáku, které vám ušetří spoustu místa. Na rozdíl od běžných igelitových sáčků jsou odolné vůči dlouhodobému vystavení mrazivým teplotám a nehrozí u nich, že popraskají nebo se protrhnou. Rozdělte si ovoce a zeleninu na menší a větší porce, bude se vám s nimi lépe pracovat. Do půllitrového sáčku například vložte ovoce na jeden koktejl, do dvoulitrového zase zeleninu na polévku pro celou rodinu.

Mohlo by vás zajímat:  Čerstvá šťáva z červené řepy každý den udrží tělo i mysl v té nejlepší kondici
Zdroj obrázku: Freepik

Před vložením do sáčků a do mrazáku ovoce i zeleninu dobře omyjte a osušte. Pokud chcete skladovat drobné bobule, jako jsou například borůvky nebo jahody, je lepší zmrazit je v nádobách. Nerozmačkají se a nezdeformuje se jejich tvar, navíc se z nádob lépe vyndávají. Většinu zeleniny je třeba před zmrazením nejprve blanšírovat. Jak na to?

Před zamrazením blanšírujte

Zeleninu ponořte do vroucí vody. Nechte ji ve vodě asi dvě minuty, ale ne déle. Záleží na její velikosti a množství. Pak zeleninu rychle zchlaďte ve studené vodě. Díky tomu si zachová svou barvu i vůni a navíc ji zbavíte chemických nečistot, které se na ni mohly dostat ze zahradních postřiků. Blanšírovat byste měli především brokolici, květák, zelené fazolky, mrkev, pórek, hrášek, kedluben, červenou řepu, chřest nebo špenát.

Mohlo by vás zajímat:  10 kroků, jak připravit zahradu na nadcházející mrazy
Zdroj obrázku: Freepik

Naopak blanšírovat nemusíte dýně, cuketu, lilek nebo houby. Po blanšírování zeleninu ideálně nakrájejte na menší kousky. Měli byste postupovat co nejrychleji, aby zbytečně neztrácela vitamíny. Uskladňujte ji v takovém množství, jaké jste schopní použít najednou. Jednou otevřený sáček totiž nasaje okolní pachy a druhá várka zeleniny už by nemusela být příliš dobrá.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-freeze-fruits-and-vegetables/
Přidat na Seznam.cz