Kvalitně hnojené rostliny jsou šťastné rostliny. Jen rostliny, kterým je poskytnuta dobrá péče, dostatek vody a vhodného hnojiva, se mohou stát chloubou zahrady či domácnosti. Samozřejmě můžete sáhnout po hotových přípravcích, ale domácí prostředky jsou k nim dobrou alternativou. Nejenže jsou snadno dostupné, efektivní a levné, ale především bezpečnější. Jak tedy použít kvasnice, čaj, kávu, rýži, zeleninovou vodu, dřevěné uhlí nebo aspirin k hnojení květin? Kvasnice Obrovská popularita kvasnic nikoho nepřekvapuje.
Kompostování organického odpadu není jen součástí nedávno zpopularizované myšlenky nulového odpadu. Z organického odpadu lze také vytvořit přírodní kvalitní hnojivo pro rostliny. A jistě uvítáte nižší účty za svoz odpadu. Kromě velkých zahradních kompostérů získávají na popularitě také malé kompostéry, vhodné k uložení na balkoně, v suterénu či bytě. Jak správně kompostovat organický odpad? Co je kompostování? Kompostování je přirozená metoda rozkladu organických látek mikroorganismy – bakteriemi a houbami.
Pokud chcete mít krásný a rozkvetlý balkon, je třeba o rostliny řádně pečovat. I ty nejméně náročné odrůdy, jako jsou muškáty a surfinie, nerostou a nekvetou, pokud jim neposkytnete úrodnou půdu, ideální květináč a ochranu před větrem. Dopřejte jim řádnou péči a radujte se z bujných květů. Místo je důležité Pro rostliny je také důležité místo, kde budou umístěné. Balkon na jižní straně je téměř celý den slunečný, kdežto na severní straně je zastíněný.
Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Zahřeje, dodá mnoho antioxidantů a překvapí bohatstvím chutí. Málokdo však tuší, jak se čaje v obchodech liší od přírodních ekologicky vyrobených čajů. V obchodech dostupné obyčejné čaje mají totiž i svá negativa. Obsahují pesticidy Většina čajů dostupných k prodeji pochází z takzvaných konvenčních plodin. To znamená, že používají umělé přípravky na ochranu rostlin, včetně pesticidů.
Káva je celosvětově velmi populárním nápojem. Hodně a často je konzumována také u nás. Druhů je celá řada, ale čeští konzumenti rozlišují hlavně kávu instantní a tureckou. Právě na druhý druh se zaměříme. Standardem po přípravě je kávová sedlina, lidově řečeno lógr. Ten většinou míří do odpadkového koše, nebo do dřezu. Je to však velkou chybou, protože má mnoho zajímavých využití nejenom doma, ale i na zahradě.
Rostliny by za žádných okolností v interiéru neměly chybět. Dělají nám radost, zdobí domov a navíc čistí vzduch od jedovatých sloučenin, poskytují kyslík a zvlhčují vzduch. Bylo provedeno pár studií, které poukázaly na to, že mít doma některé druhy rostlin zvýší radost, zlepší náladu a náš nervový systém bude v jedné harmonii. Nemusíte mít doma učiněnou džungli, stačí, když si pořídíte pár rostlin do místnosti, ve které trávíte nejvíce času.
Čím tepleji je, tím vyšší výskyt klíšťat hrozí. Neohrožují jen nás lidi, ale i domácí mazlíčky. Jak jistě víte, klíšťata přenášejí lymskou boreliózu, která může být život ohrožující. Proto je dobré vědět, jak tento škodný hmyz ze své zahrady vyhnat. Ideální k tomuto kroku budou rostliny. Levandule Levandule potěší oko svými krásnými bílými nebo fialovými květy. Její sladkou vůni milujeme všichni. Navíc se jedná o aroma, které dokáže odpudit klíšťata a jiný hmyz.
Vavřín neboli bobkový list je oblíbenou ingrediencí nejen naší kuchyně. Bobkový list byl po staletí používán i díky svým dalším účinkům. V klasickém Řecku vavřín považovali za posvátný, a před věštbou jej dokonce žvýkaly kněžky. Olympijští vítězové byli pravidelně odměňováni věncem z vavřínu. Tato rostlina byla také zasvěcena Asklépiovi, bohu lékařství. Bobkový list v kuchyni K vaření je vavřín používán v sušené formě, v podobě světlezelených listů. Tyto listy jsou charakteristické svým aroma a nahořklou chutí.