Magické koření s léčivými účinky je v kuchyni běžné, hodí se ale nejen do pokrmů

Vavřín neboli bobkový list je oblíbenou ingrediencí nejen naší kuchyně. Bobkový list byl po staletí používán i díky svým dalším účinkům. V klasickém Řecku vavřín považovali za posvátný, a před věštbou jej dokonce žvýkaly kněžky. Olympijští vítězové byli pravidelně odměňováni věncem z vavřínu. Tato rostlina byla také zasvěcena Asklépiovi, bohu lékařství.

Bobkový list v kuchyni 

K vaření je vavřín používán v sušené formě, v podobě světlezelených listů. Tyto listy jsou charakteristické svým aroma a nahořklou chutí. To je způsobeno obsaženými silicemi, glykosidy a hořčiny, které rovněž podporují chuť k jídlu a trávení. Bobkový list je také používán při konzervaci ryb a masa, okurek, hub a zeleniny. Při vaření by měl být bobkový list do pokrmu vhozen těsně před jeho dokončením, jelikož dlouhým vařením hořkne. Kvůli jeho aroma je také nutná opatrnost při dávkování, bohatě postačí pár listů. V mleté formě jej lze přidávat až do hotových pokrmů.

Zdroj obrázku: Pixabay

Léčebné účinky

  • napomáhá čištění kloubů a těla od usazenin a solí,
  • podporuje trávení a chuť k jídlu, 
  • mírní revmatické bolesti, 
  • rozpouští kamínky a pomáhá při všech nemocech močového měchýře,
  • pomáhá při trombóze jater, 
  • rozpouští zatvrdliny sleziny, 
  • mírní otoky, 
  • působí jako protijed na nejrůznější jedy, 
  • ulevuje při bolestech v kostech, kříži a sedacího nervu,
  • ve formě oleje se používá při podvrtnutích a pohmožděninách, 
  • snižuje cukr v krvi u diabetiků, pomáhá při dně,
  • hořčiny z bobkového listu povzbuzují tvorbu žluči, což je důležité u jater poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv.
Zdroj obrázku: Pixabay

Olej proti revmatickým bolestem

Při revmatických bolestech je bobkový list neocenitelný. Bolavá místa se mažou bobkovým olejem. Ten se připraví z 50 g bobkového listu, který se zalije alespoň 70% lihem a nechá se po dobu 24 hodin louhovat. Dále se přilije 1/2 litru olivového oleje a vše se ve vodní lázni 5–6 hodin zahřívá, olej se při tom nesmí vařit. Nakonec se přefiltruje přes jemné plátno.

Přidat na Seznam.cz