73132

Luštěniny jídelníček obohatí o bílkoviny a vlákninu, jsou výbornou součástí redukčního jídelníčku

Luštěniny patří mezi velmi zdravé potraviny, které nesmí chybět v žádném jídelníčku. Mnoho lidí se jim přitom vyhýbá, protože jim to nechutná. Pravda je, že jen potřebujete najít správné recepty. Proto byste měli neustále experimentovat a najít pokrmy, ve kterých vám budou chutnat. Neuvěříte, jak pozitivní vliv budou mít na váš organismus a pomohou vám také zhubnout.

Proč začlenit luštěniny do jídelníčku?

Všechny luštěniny obsahují velké množství vlákniny, velmi důležité živiny a nízký obsah kalorií. Hlavně vláknina a bílkoviny jsou pro každé tělo zcela klíčové, aby správně fungovalo. Tato složka v jídelníčku je důležitá hlavně pro vegetariány a vegany, protože obsahuje živiny, které jim nahrazují bílkoviny z masa. Navíc jsou velmi levné, takže si je může dovolit každý.

Mohlo by vás zajímat:  Mít v zahradní lékárničce peroxid vodíku má dva benefity. Pomůže při zranění a při správné aplikaci umí prospět pěstovaným plodinám

Cizrna

Cizrna obsahuje hodně vlákniny, bílkovin a železa. Připravit si z ní můžete nespočet pokrmů, včetně domácího hummusu (pomazánky). Vynikající je také ve vegetariánském curry a skvěle chutná také pečená cizrna, kterou můžete přidat do salátu nebo si ji vychutnat jako křupavou svačinku.

1684
Zdroj obrázku: Freepik

Fazole

Fazole obsahují kromě vlákniny také draslík a železo. Také tuto luštěninu můžete přidat do salátů, ale vychutnáte si je hlavně v chilli, polévkách nebo pečených pokrmech s fazolemi a rajčaty. Vyzkoušet můžete i dušené fazole s olivovým olejem a rajčaty.

Mohlo by vás zajímat:  Prach a bakterie jsou podceňovanými nepřáteli v domácnostech, vyhrát boj vyžaduje úsilí

Čočka

Tohle je nejtradičnější česká luštěnina, kterou si všichni dáváme na Nový rok. Podle lidových pořekadel přináší do domu peníze. Nemusíte ji připravovat jen k párkům. Chutnat vám jistě bude také čočkový dhál, vegetariánské karbanátky, chilli nebo salát.

Hrách

V tomto případě jste trochu limitovaní tím, co si můžete připravit. Nejlepší je z hrachu polévka, krém nebo kaše. Žlutý hrách obsahuje hodně vlákniny, železa, bílkovin a mnoho dalších živin. Alespoň jednou za čas byste si ho měli vychutnat a uvařit si hrachovou polévku.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4608274/
Přidat na Seznam.cz