Přepichování rajčat je činnost, kterou možná většina lidí nezná. Pro zahradníky to ale není žádná neznámá věc, protože se jí věnují již nějakou dobu. Mnohdy ji znají i pod jiným názvem. Někteří označují stejnou činnost jako takzvané pikýrování, u některých se objevuje i pojem prošívání – jiný význam slova pikýrovat, vycházející z anglického “prick out“. Vždy jde ale o činnost stejnou a jestli to neuděláte včas, mohou rajčata uschnout nebo se jinak znehodnotit.
V tuzemsku se červená řepa teprve dostává do popředí zájmu, ale i když ji známí kuchaři protěžují ve svých televizních pořadech, lidé jsou stále skeptičtí. Mají totiž živé vzpomínky na školní jídelny, ve kterých podávali mističky s kompotem z červené řepy k srbskému rizotu. Tato kombinace byla natolik odpudivá, že kvůli tomu na ni mnozí zanevřeli. Zbytečně, má totiž vynikající chuť a k tomu obsahuje řadu léčivých látek.
Špenát patří do skupiny listové zeleniny, která vyniká svým obsahem vitamínů, minerálů i zdraví prospěšných látek. Přidává se do salátů, těstovin, omáček, polévek nebo na pizzu, v tuzemsku se připravuje také vařený k pečenému masu a k bramborám nebo ke knedlíkům. Přesto se ho musí někteří lidé vzdát. Komu špenát prospěje a kdo by jej naopak měl vyřadit ze svého jídelníčku?
Nakládané okurky jsou oblíbeným pokrmem mnoha Čechů a někteří z nás si je také připravujeme doma. Dnes se podíváme na trochu netradiční recept na okurky, které se připravují v sáčku a jsou hotové během několika hodin. Navíc u nich není žádná tekutina. Jak je to možné a jak je tímto způsobem připravit? Domácí zavařenina trochu jinak Okurky patří mezi velmi oblíbenou zeleninu a hodně lidí si je také pěstuje doma.
Češi si život bez brambor nedokážou představit. Nastrouhané brambory můžete použít na mnoho receptů, včetně oblíbených bramboráků. Bohužel velmi rychle ztrácí svou krásnou barvu. Proč se to děje a jak tomu zabránit? Přesně na to se dnes podíváme a zjistíme, jestli proti tomu vůbec můžete něco udělat. Proč brambory tmavnou? Polyfenoloxidáza je enzym, který je zodpovědný za nevzhlednou změnu barvy nastrouhaných nebo oloupaných brambor.
Speciální nemoci vyžadují speciální diety. Také lidé s onemocněním štítné žlázy by měli dodržovat určitý dietní režim. Je pro ně ale vhodné konzumovat brukvovitou zeleninu? A jaké druhy zeleniny mezi brukvovité přesně patří? Brukvovitá zelenina není vhodná pro každého Pokud člověk trpí onemocněním štítné žlázy, je známo, že se má vyvarovat konzumace brukvovité zeleniny. Je to hlavně z toho důvodu, že tato zelenina snižuje množství jódu v těle.
Petržel, pažitka, kopr nebo i další bylinky se hodí mít vypěstované u sebe doma. Stanou se krásnou dekorací na parapetu v kuchyni, ale hlavně je využijete při vaření nebo při výrobě domácích prostředků na pleť nebo i jiných přípravků. A jaké rostliny si můžete doma vypěstovat? Výběr máte opravdu veliký, záleží na tom, co nejvíce používáte. Proč se vyplatí mít bylinky v jídelníčku? Bylinky jsou pro naše zdraví velmi důležité.
Známá levná příloha není pro každého. I při dodržení zdravé přípravy může v těle nepáchat mnoho škod
Nejoblíbenější česká příloha – brambory. Jedna z prvních potravin, které dáváme kojencům. Může je ale jíst opravdu každý? Brambory jsou levné a chutné, dají se připravit na různé způsoby. Jejich příprava je rychlá a snadná. Jaké mají ale negativní dopady na naše zdraví? Nutriční hodnoty brambor Brambory obsahují velké množství vitamínu C i B6, dále velké množství hořčíku, draslíku a také fosforu. Jsou velkým zdrojem vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci trávicího systému.