U exotického ovoce mnohdy nepoznáme, jestli je zralé. Většinou stačí jeden pohled
Exotické ovoce je dováženo z různých koutů světa a dozrává prakticky na prodejních pultech. U ovoce s tenkou slupkou je obvykle snadné určit, kdy přechází ze zralosti do přezrálosti, některé druhy však mohou kvůli velmi tvrdé slupce nebo zvláštnímu zbarvení budit dojem, že jsou zralé i v případě, kdy ještě nedosáhly zralosti, nebo jsou naopak již v následující fázi. Jak tedy rozeznat zralé ovoce od přezrálého?
Jak poznáte, že ovoce ještě není přezrálé
Přezrálé ovoce není přímo nekonzumovatelné, ale často již vykazuje chuťové vlastnosti, které nejsou vyloženě příjemné, nebo ztrácí cenné látky, kvůli kterým se kupuje. U následujících druhů je zralé od přezrálých plodů možné rozeznat podle specifických projevů.
Tomel
Zvláštní exotické ovoce tomel připomíná rajče, jedná se ovšem o velmi sladké ovoce s výbornou chutí a oranžovou slupkou. Zralé ovoce se hodí jak do salátů, tak k normální konzumaci v čerstvém stavu. Pokud ovoce přezraje, ztrácí svou typickou lahodnou příchuť a hořkne. Zralý tomel je hladký a lesklý, přezrálý má na slupce tmavé skvrny a seschlou stopku.
Granátové jablko
Granátové jablko se v našich končinách nekonzumuje příliš často, což je způsobeno především konzistencí tohoto ovoce. Pokud si na něm chcete pochutnat, vybírejte si takové plody, které mají pevnou slupku bez skvrn a při třesení vydávají až kovový zvuk. Plody s hnědými skvrnami jsou již přezrálé a začíná se u nich rozvíjet hniloba.
Meloun
Ať už se jedná o meloun vodní, žlutý nebo jiné speciální odrůdy, zdravé zralé plody jsou vždycky velmi těžké. Přezrálý melou poznáte podle toho, že začíná praskat a na slupce se mu objevují skvrny.
Ananas
Mezi ovoce, u nějž se těžko určuje zralost, patří i ananas. Ten by se měl konzumovat, jakmile se začínají uvolňovat jeho listy. Pokud je ovoce ovšem měkké a stonek lze velmi snadno odstranit, je ananas pravděpodobně přezrálý.
Mango
U manga je velmi těžké poznat, kdy už je opravdu zralé. Pokud jej chcete jíst ve správném stavu, je potřeba počkat, až jeho slupka dosáhne plnohodnotnou červeno-oranžovou barvu. Pokud je slupka na některých místech zelená, bude nejspíš ještě nezralé a kyselé.
Avokádo
Avokádo mívá nejlepší chuť, dokud je tvrdé. Zda je již zralé poznáte po odstranění stopky – pokud je dužina pod ní zelená, můžete jej v klidu konzumovat, jakmile začne hnědnou, byly zahájeny hnilobné procesy.
Zdroj: https://rareexotics.co.uk/pages/ripening-guide