Mushrooms 3680251 1920

Sušení je oblíbený způsob konzervace hub, ale jak je to s nezávadností

Přestože jsou Češi národem houbařů, patří sušené hřiby, lišky, Jidášovo ucho či shiitake ke stálému sortimentu obchodů. V rámci nejnovějšího testu prověřil dTest kvalitu tohoto zboží a přítomnost nežádoucích látek. Společně s produkty z obchodů otestovala spotřebitelská organizace i tři vzorky domácích sušených hub. Očekávání, že houby představují koktejl pesticidů a těžkých kovů, se zcela nepotvrdila.

Obliba hub je v Česku veliká. Nepřekvapí proto, že obchody a e-shopy je nabízejí v sušené podobě běžně. Na trhu se dají sehnat lesní houby společně s cizokrajnými odrůdami. dTest otestoval celkem deset druhů sušených hub, pět druhů tvořily lesní houby typické pro oblast Česka a dalších pět představovaly houby používané v asijské kuchyni. Pro zajímavost byly do testu přidány tři vzorky podomácku usušených hub z Lužických hor, Pošumaví a Liberecka. „Zjišťovali jsme, zda jsou houby dostatečně vysušené a neukrývají plísně či jejich jedovaté produkty – mykotoxiny. Dále nás zajímalo, nakolik se v houbách objevují zdraví škodlivé těžké kovy. U hub nabízených komerčně jsme se pídili po pesticidech či oxidu siřičitém, kterým se někdy houby ošetřují proti tmavnutí,“ upřesňuje průběh testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Mohlo by vás zajímat:  Sladké a slané chutě vytvoří nečekané kombinace na talíři

Sušení je oblíbený způsob konzervace hub. V průběhu sušicího procesu se z nich odpaří 80 až 90 % vody, o stejný podíl se sníží i jejich hmotnost. Baleným sušeným houbám, které lze zakoupit v obchodě, vyhláška předepisuje maximální 12% vlhkost. Z pohledu vlhkosti neměly testované houby problém, byť dvoje Jidášova ucha (Golden Turtle Brand Black Fungus a Holoubek & pravnuci Černá houba) se do limitu vešla jen těsně.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Přítomnost plísní se vyhodnocovala podle počtu nalezených kolonií tvořících jednotek. Čím více jich bylo, tím nižší dostaly výrobky známku. „Nejlépe si vedly houby Holoubek & pravnuci Hřib smrkový, kde jsme v jednom gramu objevili řádově jen desítky těchto kolonií. Uspokojivé známky si odnesly houby Metro Chef Lesní směs z Makra a Holoubek & pravnuci Černá houba,“ říká Hana Hoffmannová a dodává: „Tato část testu obecně dopadla dobře, neobjevili jsme žádné toxinogenní plísně, které mají schopnost vytvářet jedovaté látky, a ani mykotoxiny, které v potravinách přetrvávají i poté, co je samotná plíseň zničena.“

Mohlo by vás zajímat:  Zelená strava obnovuje buňky a stimuluje metabolismus, a to díky jedné zázračné látce
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zajímavější zjištění přinesla část testu věnovaná přítomnosti těžkých kovů. Prověřovala se přítomnost arzenu, kadmia, olova, rtuti, mědi a chromu. Naměřené hodnoty se pak posuzovaly podle dnes již neplatné vyhlášky č. 298/1997 Sb., která stanovovala limity pro jednotlivé těžké kovy v houbách. Dnes již limity platí pouze pro vybrané druhy čerstvě pěstovaných hub a týkají se jen olova a kadmia. Dobrou známku v testu získaly pouze dva produkty. Více než polovina testovaných produktů neuspěla zejména proto, že se alespoň jeden ze sledovaných prvků blížil přípustnému limitu v rámci vyhlášky. Této části testu byly podrobeny i podomácku usušené houby. A výsledek? Problém činil zejména obsah kadmia. Vzorek z Lužických hor přesahoval někdejší vyhláškový limit téměř o 100 % a vzorky z Pošumaví a Liberecka byly na ¾ limitu.

Pokud šlo o přítomnost pesticidů, zde byla situace složitější. Pro jednotlivé pesticidní látky existují zákonné limity, ty se ale vztahují na ovoce a zeleninu. „U hub je maximální povolené množství pesticidů stanoveno jen pro čerstvé houby. Zjištěné hodnoty jsme proto přepočítávali a zohledňovali, zdali se jednalo o houby lesní nebo pěstované,“ upřesňuje Hana Hoffmannová. Téměř ve všech vzorcích bylo nalezeno zbytkové množství pesticidů. Výjimkou byly shiitake značky Holoubek & pravnuci, které neobsahovaly žádné z prověřovaných látek. Naopak u produktu Makro/Metro Chef Lesní směs bylo naměřeno množství přesahující maximální limit i po zohlednění nejistoty měření.

Mohlo by vás zajímat:  Šťávu z červené řepy můžeme na jídelníček zařadit pravidelně

Závěr laboratorního testu patřil ověření přítomnosti oxidu siřičitého, alergenu, který se musí výrazně uvádět na obalech potravin. Jde zároveň o antioxidant, kterým se ošetřují potraviny, aby se zabránilo jejich tmavnutí a šíření mikroorganismů. Mezi testovanými houbami byly dvoje (České houby Asijská směs a Diamond Shiitake), které ve složení oxid siřičitý zmiňovaly. Analýzy však v sušených houbách jeho přítomnost neprokázaly.

Zdroj: TZ

 

Přidat na Seznam.cz