Food 1209503 1920

Přestat plýtvat jídlem je snadné. Foodblogerka Maia Sobczaková radí, jak veškeré zbytky zužitkovat

Úspěšná foodblogerka a autorka několika knih Maia Sobczaková nabádá lidi svými recepty k tomu, aby neplýtvali jídlem a dokázali využít i zbytky, ze kterých lze uvařit výborné jídlo. Jak sama Maia říká: jídlo lze využít do posledního drobku! Jeden takový recept pro vás máme. Jedná se o vývar, který bude složen ze zbytků zeleniny. Inspirujte se a neplýtvejte jídlem.

Ke štěstí stačí opravdu málo

Není třeba utrácet velkou sumu peněz, abyste si uvařili lahodné a výživné jídlo. K tomuto kroku vám stačí pár ingrediencí, které byste běžně vyhodili. Například lahodnou marmeládu uděláte ze slupek od jablka a agaru, nebo dokonce dokonalý vývar můžete udělat ze zbylých slupek kořenové zeleniny. Na takový vývar bychom se dnes rádi zaměřili.

Mohlo by vás zajímat:  Křemičitý písek a zahradničení - proč je důležitý pro ekosystémy?
Zdroj obrázku: Freepik

Z čeho přesně uvařit vývar podle foodblogerky

Na tento lahodný vývar budete potřebovat řádně umyté slupky ze tří mrkví a petržele, celerovou slupku, krajní části či odkrojky ze zelí a cibule, čtyři listy květáku, dva plátky zázvoru, kurkumu, pár stroužků česneku, dvě sušené houby, kousek kukuřice, lžíci másla, lžičku sójové omáčky, sůl, pepř, čerstvé bylinky (tymián, petržel, rozmarýn, majoránku). V hrnci nejdříve rozehřejte máslo a přihoďte tymián. Poté vložte zázvor, sušené houby, sůl, petržel a ostatní suroviny. Všechny suroviny opékejte, dokud veškerá zelenina nezezlátne. Přidejte vroucí vodu a přiveďte k varu. Pro dokonalou chuť vařte alespoň dvě hodiny. Tento lahodný vývar můžete ihned sníst nebo nalít do dávkovače na led a udělat si malé domácí bujóny. Jedná se o zdravou alternativu chemických bujonů plných glutamanu a soli.

Mohlo by vás zajímat:  Duben je pro zahradu klíčový měsíc. Péči potřebují květiny, záhony i trávník
Zdroj obrázku: Freepik

S čím podávat

Maia Sobczaková doporučuje lahodný vývar podávat s domácími nudlemi z vajec a mouky. Nebo také s játrovými knedlíčky, smaženým zelím, pečenými ředkvičkami nebo bramborami z předchozího dne. K vývaru lze také přidat zakysanou smetanu nebo šťávu z kyselých okurek. Vývar tak bude mít nakyslou chuť a bude dokonalý.

Zdroj: https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-bulion-kompostowy-czyli-co-zrobic-z-obierkami,nId,2572575
Přidat na Seznam.cz