Honey Jar With Honey Dipper Black Stone

Pouze kvalitní med je skutečný poklad. Důležitý je původ i způsob skladování

Většina lidí jistě dobře tuší, že výběr kvalitního medu je opravdu klíčový. Med přidáváme nejen do různých sladkých i slaných pokrmů, ale používáme ho také ke zlepšení zdravotního stavu a je mnohem zdravější než průmyslově vyrobený cukr. Aby vám med opravdu pomohl zmírnit nachlazení nebo jen správně dochutit čaj, je třeba věnovat pozornost jeho výběru a pokusit se o výběr kvalitnějšího medu. Na mnohých místech je k dostání med nastavený nebo v oslabené kvalitě, a je tedy velmi důležité poznat ten správný produkt do vaši domácnosti.

Mohlo by vás zajímat:  Jarní příprava zahrady: péči potřebují záhony i trávník, sázet můžeme první zeleninu

Med od včelaře

Pokud jen trochu můžete, rozhodně byste se měli snažit koupit med přímo od včelaře. Těch je po celé republice opravdu velké množství, a tak by neměl být problém si nějakého včelaře sehnat. A když s ním budete spokojení, domluvte se s ním na pravidelném odběru medu. Než ovšem učiníte odběr medu u včelaře, měli byste se zajímat o to, kde se jeho úly nachází a hledat lokalitu co nejvíce v přírodě, nebo alespoň mimo rušnější komunikace.

Mohlo by vás zajímat:  Na nenáročné kolopejky můžete občas i zapomenout, dopřejte jim ale dostatek světla
Zdroj obrázku: Freepik

Myslete také na to, že kvalitní med po určité době krystalizuje. Je proto vhodné kontrolovat štítky, na kterých najdete datum stáčení medu. Hlídejte zejména to, že pokud uplynuly od stáčení tři měsíce, med by již měl procházet procesem cukernatění. Pokud tomu tak není, nákupu se raději vzdejte, neboť to svědčí o jeho zhoršené kvalitě.

Kvalitu medu ovlivňujete i doma

Najít si včelaře, od kterého lze pravidelně med odebírat, napadne poměrně hodně lidí. Již málokdo ale ví, že kvalitu medu ovlivňuje i jeho následující skladování v domácnosti. Med byste doma měli skladovat, ať už nenačatý, nebo otevřený, v chladné, tmavé a hlavně suché místnosti bez přílišného horka. Vždy byste měli zkontrolovat, že je med důkladně zavřený. Důležité je také pamatovat na to, že med nesmí přijít do horkého, ale jen do teplého. Jinak by byl med znehodnocen zničením vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek.

Zdroj: https://www.india.com/lifestyle/how-to-check-if-your-honey-is-pure-or-adulterated-4240130/
Přidat na Seznam.cz