K pečení se nejlépe hodí tvrdé ovoce, jako jsou jablka nebo švestky. Kdybyste dali příliš měkké, mohlo by se při pečení rozpadnout. K teplým jídlům se hodí sladké ovoce, citrusy se podávají většinou k masovým pokrmům, které se podávají za studena. Citrony nebo plátky pomeranče tak můžete vidět v kombinaci s rybami a mořskými plody. Citrusy se hodí i do teplé kuchyně Citrusy můžete připravit například společně s lahodnou drůbeží, kterou podusíte v pomerančové omáčce.
Když se řekne kiwi, většina lidí samozřejmě ví, co si má pod tímto názvem představit. Jedná se o charakteristické ovoce s lehce chlupatou slupkou, která ukrývá lahodný obsah zajímavé, zelené barvy. Kiwi pochopitelně není lokálním, ale spíše exotickým ovocem. I to je důvod, proč si řada lidí myslí, že v našich končinách si ho lze jenom koupit v obchodě. A nelze si ho vypěstovat. Toto je však jeden z častých omylů.
Avokádo je nutričně velmi významným exotickým plodem využívaným v kuchyni například při přípravě pomazánek. Co s ním, aby si udrželo svěžest i několik dní od nákupu? Co je avokádo? Někdo říká, že avokádo je ovoce, někdo ho řadí mezi zeleninu. Kde je pravda? Avokádo je zvláštní, tváří se jako zelenina, ale přitom se jedná o druh ovoce. Uvnitř plodu je na naše tuzemské poměry značně velká pecka.
Broskev je sladké ovoce, které máme spojené s bezstarostným létem. V horkých dnech krásně schladí a v letní kuchyni nesmí chybět. Jeho všestranné použití se skvěle hodí k vytvoření jedinečných dezertů a suchým pokrmům dodá potřebnou šťavnatost. Broskev je pokladnice vitaminů Je to ovoce, které můžete kousat pro občerstvení po celý den nebo s ním kulinářsky čarovat.
Ananas patří dlouhodobě mezi velice oblíbené druhy exotického ovoce. Jí se čerstvý i kompotovaný, a to samostatně nebo jako součást různých pokrmů, zejména dezertů. Velice oblíbená je také ananasová šťáva. Toto ovoce není jen velice šťavnaté a chutné, ale obsahuje i řadu potřebných látek, například železo, měď a hořčík. Pokud jde o obsah vitaminů, jedná se o významný zdroj zejména vitaminu C, ale tělu dodává také vitamin A a vitaminy skupiny B.
Avokádo je druh ovoce, které má velmi měkkou dužinu, můžete si ho klidně namazat na chléb místo másla. A avokádo rozhodně stojí za to, protože má hodně zdravých tuků, snižuje hladinu špatného cholesterolu a reguluje krevní tlak. Všechno ovoce před konzumací vždy umyjte Umyjte avokádo, rozkrojte ho na polovinu, přičemž nůž veďte od úzkého konce ovoce ke tvrdší, širší části ovoce. Polovinu ovoce, ve které máte pecku, si otočte tak, abyste mohli pecku snadno vyndat.
Zásoby na zimní období mají své důvody. Pusťte se do příprav džusů, kompotů, džemů a dalších věcí, které si můžete konzervovat hned po sběru čerstvého ovoce a zeleniny. Důležitou součástí je výběr správné sklenice. Sklenice nejdříve vyvařte a používejte nová šroubovací víčka Sklenice vybírejte jen ty, které nejsou poškozené. Umyjte je a dejte vyvařit, můžete je ponořit do horké lázně v hrnci.
Mezi tradiční zimní ovoce patří pomeranče, banány a hlavně mandarinky. V našich zeměpisných podmínkách se sice příliš nepěstují, ale listopad, prosinec a leden jsou měsíce, kdy vrcholí dovoz tohoto oblíbeného ovoce pocházejícího ze subtropů. Mandarinka je dokonce jedním ze tří původních citrusů, ze kterých byly postupně vyšlechtěny desítky druhů citrusových plodů moderního světa. Základní vlastnosti Nikoho asi nepřekvapí, že mandarinka patří mezi velmi bohaté zdroje vitaminu C (jako všechny citrusy).