Dokonalé letní ovoce, které osvěží a doplní vitaminy. Dopřejte si broskví, kolik chcete

Broskev je sladké ovoce, které máme spojené s bezstarostným létem. V horkých dnech krásně schladí a v letní kuchyni nesmí chybět. Jeho všestranné použití se skvěle hodí k vytvoření jedinečných dezertů a suchým pokrmům dodá potřebnou šťavnatost. 

Broskev je pokladnice vitaminů

Je to ovoce, které můžete kousat pro občerstvení po celý den nebo s ním kulinářsky čarovat. Skvělá je grilovaná broskev s trochou chilli nebo limetkové šťávy, může být také skvělým doplňkem dezertů a přidat si ji můžete i do jogurtu ke snídani. Hodí se k salátům, a dokonce i toastům.

Zdroj obrázku: Pixabay

Broskev by rozhodně měla patřit do seznamu sezónních potravin, po kterých v létě saháte. Nejen že skvěle chutná, má také spoustu zdravotních výhod. Je plná vitaminů, které jsou užitečné právě v létě, a to vitamin C, E, K, dále je bohatým zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa a některých vitaminů B. 

Navíc je plná antioxidantů, které působí proti oxidačnímu stresu a pomáhají chránit tělo před předčasným stárnutím. Jedna středně velká broskev tělu poskytne asi dva gramy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou. Vláknina je nezbytná pro správné fungování trávicího systému, podporuje kontrolu hmotnosti a podpoří pocit sytosti. 

Broskve mohou snižovat riziko srdečních onemocnění

Vysoký krevní tlak a cholesterol budou mít nad vaším tělem menší moc, pokud do svého jídelníčku zařadíte právě broskve. Patří do produktů přírodní kosmetiky. Výzkum totiž ukázal, že sloučeniny, které broskve obsahují, mohou zlepšit schopnost pokožky zadržovat vlhkost, a tím zlepšit hladkost pleti.

Zdroj obrázku: Pixabay

Broskvový květ nebo výtažky z broskvové buničiny, které se aplikují přímo na pokožku, mohou pomoci zabránit poškození UV záření a jsou také zdrojem vitaminů mládí. Broskve můžete použít také do ovocných džusů nebo smoothie, hodí se do svěžích ovocných salátů nebo si zkuste vyrobit domácí zmrzlinu. 

Přidat na Seznam.cz