Avocado 2115922 1920

Chutné a zdravé avokádo oloupete snadno a rychle díky pár krokům

Avokádo je druh ovoce, které má velmi měkkou dužinu, můžete si ho klidně namazat na chléb místo másla. A avokádo rozhodně stojí za to, protože má hodně zdravých tuků, snižuje hladinu špatného cholesterolu a reguluje krevní tlak. 

Všechno ovoce před konzumací vždy umyjte

Umyjte avokádo, rozkrojte ho na polovinu, přičemž nůž veďte od úzkého konce ovoce ke tvrdší, širší části ovoce. Polovinu ovoce, ve které máte pecku, si otočte tak, abyste mohli pecku snadno vyndat. To můžete udělat pomocí nože, který do pecky zapíchnete kolmo, a pecku tak snáze vyjmete. 

Mohlo by vás zajímat:  Avokádo pod hledáčkem vědců: studie vyhodnotila jeho skutečný vliv na zdraví
Zdroj obrázku: Pixabay

Dužinu z avokáda vyndáte pomocí polévkové lžíce. Stačí s ní objet po obvodu slupky a máte hotovo. Zralé avokádo poznáte podle řapíku. Měl by se snadno odlomit a pod řapíkem by měla být dužina zelenkavé barvy. Pokud je dužina světlé žlutá, ovoce je nezralé, a pokud je hnědá, je naopak přezrálé.

Avokádo má v kuchyni všestranné využití

Sice v jídlech nefiguruje jako hlavní surovina, i tak je ale avokádo velmi oblíbené při přípravě různých salátů, svačinek nebo i hlavních jídel. Recepty si snadno připravíte doma. Nejoblíbenějším pokrmem z avokáda je guacamole, které musíte vyzkoušet. Je to avokádová pomazánka původem z Mexika. Sami Mexičani by tento pokrm mohli jíst denně, ale postupně se dostává i do dalších oblastí. 

Mohlo by vás zajímat:  Nová sezóna zavařování před námi. Několik tipů, jak to zvládnout bez stresu

Avokádo má tendence oxidovat, není to sice na závadu, ale vizuálně to nebude vypadat hezky. Proces oxidace může zpomalit šťáva z limetky nebo citronu, ale je to pouze dočasné řešení. Jídla z avokáda tak připravujte vždy čerstvá a nedělejte si je dopředu. Člověk totiž jí také očima a pro ně by to nebyl lákavý pohled.

Zdroj obrázku: Pixabay

Existuje mnoho různých odrůd avokáda, na guacamole se hodí odrůda Hass černé barvy. Avokádo rozpulte, vyjměte pecky a pomocí lžíce vyndejte dužinu. Hned je dejte do mísy a zalijte limetkovou šťávou. Rozmačkejte do požadované konzistence, přidejte cibuli, rajče, koriandr a promíchejte. Zalijte zbytkem šťávy z limetky, dochuťte solí a pálivou papričkou. Servírovat můžete s tortillovými chipsy.

Přidat na Seznam.cz