Blíží se doba pěstování a také přenášení sazenic z domácího prostředí na zahrady a těšení se na budoucí úrodu. Jestli chcete mít čerstvé, zdravé a hlavně šťavnaté ovoce, které nebude postříkané chemickými postřiky, můžete to udělat velmi snadno. Pro ty, kteří nemají vlastní zahrádku, máme také řešení. Drobné ovocné stromky můžete pěstovat i doma.
Jedna nebo dvě denní dávky ovoce jsou nutností, nejlépe toho lokálního. Odborníci navíc doporučují konzumaci ovoce v dopoledních hodinách, kdy je metabolismus nastartovaný na rychlé spalování a ovocné cukry přeměňuje rychleji. Některé druhy jsou však vhodné i na odpolední svačinku, protože mají vysoký obsah vody, vlákniny a minimum kalorií. Ovoci by se neměly vyhýbat ani těhotné, pro které je důležitý vyvážený jídelníček s příjmem vhodných vitamínů a minerálů.
Na exotické ovoce zvané kaki je možné natrefit i v našich tuzemských supermarketech. Ovšem Češi si k němu ještě hledají cestu. Nejoblíbenější je zcela určitě v Číně a Japonsku. Zde se také ve velkém pěstuje. Ovšem pěstitele lze nalézt i ve Španělsku a Itálii. Mnozí lidé kromě jiného věří, že churma (tak se kaki někdy říká) je ovocem života. Jako jediné se totiž zachovalo po jaderném výbuchu v Nagasaki. Jaké látky obsahuje ovoce zvané kaki?
Z kdoule si můžete udělat spoustu zásob nejen na zimu. Šťáva, tinktura, džem nebo dorty jsou oblíbené způsoby využití tohoto ovoce plného vitaminů. Jaké vlastnosti kdoule má a proč se hodí zvláště v období, kdy je zvýšený výskyt chřipky nebo nachlazení? Kdoule je strom, který roste hlavně v Asii, ale najdete ho také v Evropě Poznáte ho podle oválných a tmavě zelených listů.
Citrusy aromatizují vzduch a budete mít díky nim i v zimě pocit, že máte doma léto. Vypadají krásně nejen v místnosti, ale třeba i na terase. Pěstovat je doma není vůbec nic složitého, jen je třeba jim připravit podmínky, ve kterých se jim bude dařit.
Citron je ovoce, které se používá především v kuchyni. Má ale všestranné využití, pomůže s čištěním koupelny, odstraní skvrny z oblečení nebo bot, vypořádá se také s vodním kamenem v různých zařízeních a poradí si s odolnými nečistotami například v mikrovlnné troubě. Představíme vám jeho účinky a věříme, že citron budete mít pořád při ruce. Citron se nehodí jen do kuchyně V kuchyni se může použít nejen do čaje, ale také zabrání lepení rýže nebo hnědého cukru.
Slupky ze zeleniny nebo ovoce už nemusíte vyhazovat. Jsou nejen plné chuti, ale obsahují živiny, které našemu tělu prospějí nejen zevnitř, ale také zvenčí. Bohužel často končí v koši a jejich potenciál přijde vniveč. Ukážeme vám, jak se slupky hodí v běžném životě, protože vás mohou zbavit několika problémů. Pomohou v kuchyni, citrusové slupky se hodí pod maso i do cukru Cukr v kostkách se může po nějaké době skladování rozpadat.
Granátové jablko je ovoce, které obsahuje třikrát více polyfenolů než oblíbený zelený čaj nebo červené víno. Tyto látky chrání před rizikem rakoviny, snižují krevní tlak a pomohou bojovat s příznaky menopauzy. Také díky nim vaše pokožka bude stárnout pomaleji. Je ale nutné vybrat kvalitní plody, které jsou zralé. Poradíme, jak oloupat granátová jablka Jestli jste je ještě nikdy nezkoušeli, rozhodně jablka doporučujeme.