V létě přichází čas dozrávání sezónního ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na spoustu vitaminů a dalších pro tělo důležitých látek. A právě to je jedním z hlavních důvodů, kvůli kterým bychom neměli zapomínat na jejich konzumaci. Velmi přínosná je konzumace melounu a okurek, které nám zároveň dodají v létě tolik potřebnou vodu a samozřejmě příjemné osvěžení. Proč byste se měli v létě zaměřit zejména na konzumaci melounu a okurky, se dočtete v tomto článku.
Jablka jsou velmi oblíbené ovoce, které je k dispozici po celý rok. Obsahuje mnoho vitaminů a antioxidantů. Díky tomu do svého těla dostanete všechno potřebné. Co všechno si můžete udělat z jablek? Nemusíte se omezovat pouze na konzumaci, využít je můžete také na výrobu pleťových masek nebo masek na vlasy. Ukážeme si, k čemu se jablka hodí a proč se vyplatí je mít v zásobě. Proč tolik milujeme jablka? Účinky jablek jsou legendární.
Při hubnutí je důležité jíst nízké množství sacharidů, hlídat si množství bílkovin, tuků a vlákniny. Skvělým způsobem, jak do jídelníčku přidat více vlákniny, je jíst veškerou zeleninu a ovoce, které také mimo vlákniny obsahují mnoho cenných minerálů a vitamínů. Banány obsahují oproti jinému ovoci velké množství vlákniny. Vláknina je jedna z důležitých složek potravy, protože způsobuje sytost a reguluje činnost střev. Je potvrzeno, že vláknina snižuje riziko obezity až o 30 procent.
Maliny jsou velmi oblíbeným ovocem. Už dříve je naše babičky používaly jako přírodní lék například na infekce. Dnes se z nich vyrábějí krémy i další kosmetické prostředky. Maliny mají v našem jídelníčku zvláštní místo, protože jsou plné vitaminu C i dalších látek, které naše tělo potřebuje. Obsahují také kyselinu salicylovou, která se používá k výrobě aspirinu. Proč se vyplatí konzumovat maliny? Kromě toho, že vašemu tělu dodají potřebné látky, můžete je využít také jinak.
Citrónová kůra obyčejně končí v koši, dá se ale využít na mnoho způsobů. Krásně ovoní pečivo a můžeme ji využít i během úklidu. Pro konzumaci se doporučuje především chemicky neošetřená kůra z ekologické produkce, na ostatní způsoby využití stačí citrón pečlivě omýt vodou a houbičkou. Pečení Citrónovou kůru najdeme téměř v každém tradičním receptu na sladké pečivo, zvláště známe-li například kuchařku od Sandtnerové. Těsto pak bude o to víc chutnější.
Ostružiny jsou ovoce, které je velmi podobné malinám. Jsou ale mnohem zdravější, protože obsahují antioxidanty, které pomáhají našemu tělu vyrovnat se s nedostatkem některých látek. Jsou fialové, některé až do černa. Sloučeniny, které obsahují, pomohou zastavit stárnutí buněk a vy se budete cítit skvěle. Navíc se toto ovoce hodí také pro diabetickou dietu a jíst by je měly hlavně ženy. Proč jsou ostružiny tolik oblíbeným ovocem? Ostružiny jsou ideální potravinou pro ty, kteří chtějí zhubnout.
Jestli máte problémy se zdravím, rozhodně se vyplatí zajít si do lesa na borůvky, maliny a ostružiny. Jejich výhodou je ochrana vašeho zdraví, protože obsahují antioxidanty, které v obchodě nekoupíte. Ty chrání tělo před rakovinou a dalšími nemocemi. Plody, které jsou tmavé barvy, patří mezi ty nejzdravější a najdete je právě při procházce lesem. Obsahují polyfenoly, které mají protirakovinný účinek Látky, které obsahují ostružiny a další lesní plody, jsou známé svými protizánětlivými účinky.
Angrešt je druh ovoce, který můžete mít na zahradě a téměř o něm nebudete vědět. Není náročný na pěstování, zato má sladké plody, které si můžete vychutnat například v podobě džemu, který si sami vyrobíte. Angrešt čím dál více získává na oblibě. Co je na něm tak skvělého? Co je vlastně angrešt a co potřebuje k růstu? Angrešt může při vhodných podmínkách dorůst do výšky až 1,5 metru.