Nejoblíbenější zeleninu můžeme jíst bez výčitek. Mrkev podpoří hubnutí a doplní důležité živiny
Mrkev patří mezi nejoblíbenější zeleninu vůbec. Je levná, sladká, zdravá a lahodná. Lze ji přidat pod maso, do polévky, ale i do dezertů. Chutná dospělým, ale i malým. Jedná se tedy o dokonalou zeleninu, která by v lednici neměla chybět nikomu. Spousta z nás si slaďoučkou mrkev dá i večer k televizi místo přesmažených a nezdravých brambůrků. A jistě děláme dobře, protože mrkev má nespočet výhod. Které to jsou a proč si mrkev dopřát pravidelně?
Sladká mrkev
Mrkev by měla být zařazena do jídelníčku každého z nás. I u malých dětí, a to natrvalo. Její pravidelná konzumace přináší spoustu výhod, nejen pro zdravé oči. To je asi jeden z důvodů, proč nás naše maminky, ale i babičky nutily jíst mrkev. A pokud jste si na mrkev v dětství vypěstovali averzi, věříme, že po přečtení výhod jistě změníte názor a možná si k mrkvi najdete cestu. Věřte, že je nadmíru zdravá.
Přírodní lék
Mrkev již dříve patřila do lidového léčitelství. A to pro její složení, v němž najdeme betakaroten, vitamíny B1, A, D, C, E a K, hořčík, jód, selen, draslík, měď, fosfor, vápník, železo, ale i velké množství vlákniny. Má velmi bohaté složení a jsme si jisti, že podopný doplněk či jinou zeleninu dostupnou u nás jen těžko najdete. Navíc pokud nemáte možnost vypěstovat si vlastní mrkev, jednoznačně ji koupíte v každých potravinách za nízkou cenu. Je také dokonalá při onemocnění jater, zánětech kloubů, revmatu, nemocech střev, průjmu, astmatu, a dokonce preventivně bojuje proti obávané rakovině.
Hubnutí půjde snáz
Není důvod vyhýbat se mrkvi, i když držíte dietu. Ačkoli má sladkou chuť, neobsahuje velké množství sacharidů a ani kalorií. Ve sto gramech této zeleniny najdeme jen zhruba 148 kJ. Dokonce sladká chuť mrkve může uspokojit mnoho lidí, kteří po jídle potřebují něco sladkého.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots