Květák lze zakomponovat do jídelníčku bez obav. S našimi triky se nerozvaří ani nezhořkne

Květák je chutná zelenina, ale mnoho lidí ho vůbec nemusí. Přitom se dá sehnat po celý rok a uvařit si z něj můžete lahodné pokrmy, které jsou zdravé. Jak ale uvařit květák tak, aby nebyl hořký a aby se nerozpadal? Ukážeme vám jednoduché triky, díky kterým bude vaše květákové jídlo dokonalé.

Zapomeňte na smažený květák

Lidé si pamatují hlavně z dětství smažený květák, není to ale jediné jídlo, které si můžete udělat. Vynikající je například květáková polévka nebo si květák zapečte spolu s masem a další zeleninou. S květákem můžete uvařit opravdu lahodné pokrmy, které budou chutnat celé rodině. Mnoho lidí ale netuší, jak ho správně připravit.

Mohlo by vás zajímat:  Na mlsné mravence jde jednoduše vyzrát. Díky obyčejnému prášku utečou ze zahrady i z domu

Jaký květák koupit v obchodech? Nejlépe uděláte, když si zajdete na trhy nebo zelinářství, ale ne vždy je to možné. Růžičky květáku by ale měly mít světlou barvu a být jednotné. Jestliže jsou tmavé, květák nekupujte. Dívejte se také na listy, i když je při vaření nepoužijete. Podle nich snadno poznáte, jestli zelenina není napadená škůdci. Zelené listy jsou znamením, že je květák vhodný ke konzumaci.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak správně květák uvařit?

Před vařením odstraňte tvrdou část stonku, odtrhněte také listy, které dejte stranou. Můžete je ale také využít, například do koktejlů nebo je přidat do polévek. Květákové růžičky omyjte pod tekoucí vodou a vařte. Většinou se vaří celý najednou, ale můžete ho rozdělit na růžičky. Doba vaření bude 10–12 minut. Dávejte ale pozor, abyste květák nepřevařili, protože pak nebude tak dobře chutnat nebo nebude křupat.

Mohlo by vás zajímat:  Rozšířené kapiláry trápí velké procento žen. Účinný lék si lze vyrobit z jedné obyčejné zeleniny

Květák během vaření vydává velmi zvláštní zápach, proto ho neradi lidé vaří. Zápach sice není nijak lákavý, ale můžete se ho snadno zbavit. Vařte ho nejdříve bez pokličky, do vody pak můžete přidat například jedlou sůl. Květák bude mít svou barvu a vy budete v kuchyni fungovat bez obav. Květák vám během vaření také může zhořknout. Tomu můžete zabránit tím, že do vody při vaření dáte lžičku cukru na jeden litr vody.

Zdroj: https://www.loavesanddishes.net/how-to-boil-cauliflower/
Přidat na Seznam.cz