Mlsejte zdravě. Rozinky jsou nejen chutné, jejich obsah prospěšných látek překvapí
Rozinky neboli hrozinky jsou plody révy vinné, upravené sušením, které se takto konzumují už od pradávna. Nejčastěji jsou používány v pekárnách i v domácích podmínkách k pečení závinů, koláčů a dalších sladkých jídel. Své využití však najdou také při vaření, kdy jsou například součástí některých omáček nebo asijských pokrmů. Fungovat však mohou samy o sobě také jako zdravá svačina, která je nejen chutná, ale rychle dodá energii.
Jak rozinky prospívají lidskému zdraví
Pokud chcete posílit svůj imunitní systém, je sušená réva tím pravým přírodním prostředkem, protože obsahuje velké množství jódu. Ten má nezastupitelnou funkci pro fungování štítné žlázy, která zajišťuje vnitřní stabilitu organismu a jeho odolnost. Kromě toho konzumace rozinek přispívá také k optimalizaci krevního tlaku, a lze ji tedy zejména doporučit lidem trpícím vysokým krevním tlakem.
Kromě jódu jsou rozinky také cenným zdrojem draslíku, fosforu a železa, a pokud jde o vitaminy, jedná se především o vitamin B6. Marně naši předkové neříkali, že jedna rozinka je ekvivalentem kapky zdravé krve.
Není rozinka jako rozinka
Možná jste to nezaznamenali, ale existuje více druhů rozinek, stejně jako existuje více typů vinné révy. Barva pak záleží na tom, jaké hrozny byly použity, jestli červené, bílé nebo modré. Většina je bez pecek, jako například velice rozšířené sultánky, v jiných mohou pecičky zůstat, jako například v rozinkách zvaných cibéby. Pokud jde o způsob výroby, je dvojí, a to buď pomocí suchého vzduchu, nebo sušením na slunci.
Pozor však na lákavou zlatavou barvu některých prodávaných rozinek. Většina lidí po nich zřejmě instinktivně sáhne, ale k udržení této barvy se běžně používá látka zvaná oxid siřičitý, která někomu nemusí sednout. Lepší je tedy zvolit tmavší rozinky, u nichž lze předpokládat, že takto ošetřeny nebudou.
Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-raisins-good-for-you