Chia Seed Pudding With Almond Milk Fresh Mango Topping With Levitating Spoon

Malá chia semínka se hodí do každého jídelníčku. Doplní důležité proteiny i mastné kyseliny

Chia semínka už dávno nejsou neznámým produktem, který na pultech obchodů jen míjíme a přehlížíme. Tato nenápadná zrníčka hrají klíčovou roli ve zdravém stravování. Jsou totiž zdrojem vlákniny, bílkovin, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek, jejichž přítomnost ve stravě je nezbytná pro správné fungování organismu. Po chia semínkách se vyplatí sáhnout a využít je každý den při přípravě vašich pokrmů.

Co jsou chia semínka?

Jedná se o semínka španělské šalvěje, která však nepochází z Pyrenejského poloostrova, ale z Jižní Ameriky. Již staří Mayové a Aztékové je znali a rozumně používali. Semínka jsou malá, plochá a oválná a mají tmavou barvu.

Mohlo by vás zajímat:  Užijte si léto bez otravného hmyzu. Klíšťata a komáry vyženou ze zahrady voňavé bylinky

Cenný zdroj bílkovin

Chia semínka jsou jedním z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin. Pokud jste ze svého jídelníčku vyloučili maso a mléčné výrobky, rozhodně byste po nich měli sáhnout jako po skvělém zdroji tolik potřebného proteinu. Bílkoviny jsou totiž stavebním kamenem svalů a tkání, ale také katalyzátorem imunity a mohou také pomáhat při trávicích procesech. Chia semínka jsou také významným zdrojem vápníku.

Zdroj obrázku: Freepik

Omega kyseliny

Nenasycené omega mastné kyseliny se řadí mezi zdravé tuky, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Chia semínka pomohou rychle doplnit nedostatek omega-3 kyselin, které mají pozitivní účinek na kardiovaskulární systém. Pomohou vypořádat se s tzv. špatným cholesterolem, který může podporovat rozvoj aterosklerózy a srdečních chorob. Kromě toho omega-3 podporuje paměť a koncentraci a snižuje míru stresu.

Mohlo by vás zajímat:  Vařená vejce vydrží v lednici i několik dní. Při špatném skladování ale hrozí vážné problémy

Jak používat chia semínka při vaření?

Není to nic těžkého, protože je můžete přidat kamkoliv podobně jako lněné semínko. Skvěle se hodí do ovesných vloček, salátů a ovocných a zeleninových koktejlů. Nic nebrání tomu, aby se staly zahušťovadlem do různých polévek. Dejte si ale pozor na to, aby chia semínka nebyla podrobována dlouhodobé tepelné úpravě při vysoké teplotě, protože ta ničí nenasycené mastné kyseliny, které jsou v nich obsažené. Ideální jsou na přípravu smoothies. Stačí dvě lžičky zrníček zalít sklenicí převařené vody a je hotovo. Pak už jen rozmixujte ovoce a chia přidejte k ovoci.

Zdroj: https://www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/chia-seeds
Přidat na Seznam.cz