Hned z kraje jara můžete začít sázet zeleninu. Tyto druhy přečkají i ranní mrazíky
Jestli máte zahrádku, je teď nejvyšší čas si ji připravit na jarní a letní sazenice. I když jsou venku nízké teploty, můžete již teď vědět, jakou zeleninu si budete vychutnávat nejen na podzim, ale také celou zimu. V březnu se zasívají ředkvičky, saláty i další druhy zeleniny. Podle toho, jaké je počasí, pak můžete vysadit i další zeleninu. Představíme si druhy, které můžete zasadit už z časného jara.
Ředkvičky jsou zelenina, kterou vypěstuje i začátečník
Ředkvičky můžete vysadit už na konci zimy. Přizpůsobí se případným nízkým teplotách a budou růst na začátku jara i v teplém létě. Sazenice vydrží i menší mrazíky a rané odrůdy jsou podle mnohých zahradníků chutnější než ty, které dozrají až na podzim. Salát je další zelenina, která je nenáročná a můžete ji pěstovat již na začátku jara.
Můžete ho zasít již v únoru, ale musí být v uzamčené místnosti, nikoli venku na zahradě. Nemá totiž rád nízké teploty, daří se mu při teplotách kolem 10 stupňů. Zelí, stejně jako salát, patří mezi zeleninu, kterou můžete zasadit již z kraje jara. Do země ho ale dejte až začátkem dubna, kdy je menší riziko nižších teplot. Kedlubna je velmi oblíbená zelenina. Je bohatá na vitaminy i minerály a nevadí jí nízké ani vysoké teploty.
Vyplatí se zasadit také česnek
Z hlediska pěstování se rozlišuje jarní a zimní česnek podle doby, kdy ho vysadíte. Vegetační období u česneku je dlouhé a obvykle trvá až čtyři měsíce, proto si česnek budete moci dát pouze během letních měsíců. Vysadit si ale můžete také jinou zeleninu nebo květiny, které si připravíte doma v dílně nebo zimní zahradě a na jaře je vysadíte do záhonu. Na začátku léta už můžete mít připravené jahody nebo hrášek.
Velmi oblíbené jsou bylinky, které můžete pěstovat i doma na parapetu. Na zahradě si ale můžete vypěstovat velké množství, které si lze zamrazit po kouskách. Nebo si bylinky nasekejte a nasypte do formiček na led. Ty zalijte vodou a budete tak mít připravené jednotlivé porce například do polévek nebo omáček.
Zdroj: https://www.thespruce.com/cool-weather-vegetables-1402171